ΚΟΣΜΟΣ

Στο «κόκκινο» η Ταϊλάνδη - Επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος

Στο «κόκκινο» η Ταϊλάνδη - Επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος

Ο επικεφαλής του στρατού της Ταϊλάνδης, Πράγιουθ Τσανότσα, κήρυξε τα ξημερώματα της Τρίτης την επιβολή στρατιωτικού νόμου, κάτι που δίνει στον στρατό τον πλήρη έλεγχο για την αποκατάσταση και διατήρηση της ειρήνης και της τάξης στη χώρα, μετά από τις πολύμηνες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε περίπου στις 03:00 τα ξημερώματα της Τρίτης (τοπική ώρα), σύμφωνα με αναφορές μέσων μαζικής ενημέρωσης της χώρας αυτής.

Κατά τη διάρκεια των σύντομων δηλώσεών του, ο Πράγιουθ κατήργησε το κέντρο της κυβέρνησης για τη Διατήρηση της Ειρήνης και της Τάξης (CAPO) και ανακοίνωσε τη σύνθεση ενός νέου κέντρου που θα ελέγχεται από τον στρατό.

Ο Πράγιουθ έχει το δικαίωμα να κηρύξει στρατιωτικό νόμο χωρίς τη συγκατάθεση της κυβέρνησης.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται επί έξι συνεχείς μήνες κατά της κυβέρνησης και επιδιώκουν την ανατροπή της. Τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περίπου 700 έχουν τραυματιστεί.

Κυβέρνηση: Δεν επηρεάζει τις εξουσίες μας ο στρατιωτικός νόμος

Η κήρυξη στρατιωτικού νόμου στην Ταϊλάνδη, που ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Τρίτης ο επικεφαλής του στρατού, δεν επηρεάζει με κανέναν τρόπο τις εξουσίες της υπηρεσιακής κυβέρνησης της χώρας, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του στρατού.
«Αυτός ο στρατιωτικός νόμος αφορά μόνο στην αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας. Δεν σχετίζεται με την κυβέρνηση, η οποία εξακολουθεί να τελεί κανονικά τα καθήκοντά της», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του στρατού, συνταγματάρχης Γουίνθαϊ Σουβάρι.