ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Αποκλιμάκωση της έντασης λόγω εκλογών, «βλέπει» η Ε.Ε.

Ουκρανία: Αποκλιμάκωση της έντασης λόγω εκλογών, «βλέπει» η Ε.Ε.

Οι προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν επιτυχώς χθες, Κυριακή, στην Ουκρανία ήταν ένα μείζον βήμα προς τη μείωση των εντάσεων ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, καλωσορίζοντας τη δήλωση της Ρωσίας ότι θα σεβαστεί τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.


Η ΕΕ ανακοίνωσε πως περιμένει από τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την επιρροή που ασκεί στους ένοπλους φιλορώσους αυτονομιστές για να μειωθούν περαιτέρω οι εντάσεις στην Ουκρανία.

"Η επιτυχής διεξαγωγή των εκλογών αυτών αποτελεί ένα μείζον βήμα προς το στόχο της αποκλιμάκωσης των εντάσεων και της αποκατάστασης της ασφάλειας για όλους τους Ουκρανούς", αναφέρουν οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

"Καλωσορίζουμε τις δηλώσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας που δείχνουν πως θα σεβαστεί τη βούληση του ουκρανικού λαού και θα προσέλθει σε διάλογο με το νέο ουκρανό πρόεδρο", αναφέρουν στην κοινή δήλωσή τους ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ.

"Προσβλέπουμε σε περαιτέρω συγκεκριμένα βήματα σ' αυτή την εποικοδομητική οδό, περιλαμβανομένης της άσκησης πίεσης σε ένοπλες οργανώσεις για την αποκλιμάκωση της κατάστασης επί του πεδίου", προσθέτουν.

Διαβάστε επίσης: Χαιρετίζουν τη διεξαγωγή εκλογών στην Ουκρανία οι διεθνείς παρατηρητές