ΚΟΣΜΟΣ

Γκρίλο: Ο Φάρατζ διαθέτει ειρωνεία και χιούμορ, δεν είναι ρατσιστής

Γκρίλο: Ο Φάρατζ διαθέτει ειρωνεία και χιούμορ, δεν είναι ρατσιστής

Ως άτομο με ειρωνεία και χιούμορ χαρακτήρισε τον Νάιτζελ Φάρατζ, ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S), Μπέπε Γκρίλο, τονίζοντας στη βρετανική εφημερίδα «The Telegraph» πως «δεν είναι ρατσιστής».

Ο Ιταλός πολιτικός και ηθοποιός, αναφερόμενος στην προχθεσινή του συνάντησή με τον Βρετανό ευρωσκεπτικιστή πολιτικό, πρόσθεσε: «ο Φάρατζ δεν είναι όπως τον περιγράφουν, όπως και εγώ δεν είμαι ο φασίστας και ναζιστής που περιγράφουν οι ιταλικές εφημερίδες. Επιθυμεί, όπως και εμείς, να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη».

Ο ιδρυτής του Μ5S διευκρίνισε πάντως ότι «δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί κανενός είδους συμμαχία με το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP)», ωστόσο «συναντήθηκε με τον ηγέτη του για μια πρώτη επαφή και η εντύπωση που σχημάτισε είναι θετική».

Στο εσωτερικό του M5S ωστόσο οι διαφαινόμενες προθέσεις του Γκρίλο συνεχίζουν να προκαλούν έντονες αντιδράσεις.

Την ερχόμενη εβδομάδα, οι βουλευτές και γερουσιαστές του ιταλικού κινήματος θα συναντηθούν με τον πολιτικό τους επικεφαλής για μια «ειλικρινή και ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων».

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Λα Στάμπα, όμως, η βουλευτής Τζούλια Σάρτι δηλώνει ότι «η προεκλογική εκστρατεία του Φάρατζ της προκάλεσε εντονότερη απέχθεια από εκείνη της Μαρίν Λεπέν» και εξηγεί παράλληλα ότι «σε περίπτωση συμμαχίας με το UKIP, το M5S μέσα στην ιταλική βουλή θα συνεχίσει να πρεσβεύουν τα ακριβώς αντίθετα από τη βρετανική αυτή πολιτική δύναμη, αρχίζοντας από το κύριο θέμα της μετανάστευσης».

Πιο «ελαστικός» εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της βουλής και προβεβλημένο στέλεχος του M5S Λουίτζι Ντι Μάιο, σύμφωνα με τον οποίο «μιλάμε για μια συμφωνία που θα εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον λόγους τακτικής, για να ασκείται πίεση σε κύριας σημασίας θέματα», αναφερόμενος στον ενδεχόμενο σχηματισμό μιας πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη συμμετοχή του M5S και του UKIP.

Ο ίδιος ο Γκρίλο προσπάθησε, πάντως, να περιορίσει τον σκεπτικισμό των συνεργατών του τονίζοντας ότι «με μόνον δεκαεπτά ευρωβουλευτές, χωρίς συμμαχίες, είσαι εντελώς ξεκομμένος από το πολιτικό γίγνεσθαι».
Ιταλοί σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι όποια κι είναι η τελική επιλογή του M5S στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, αυτή πρόκειται να προκαλέσει αναμφισβήτητα, νέες αντιδράσεις και εσωκομματικές τριβές.

Διαβάστε ακόμα:

Ντεπαρτιέ: Έκανε την πρώτη του φορολογική δήλωση στη Ρωσία