ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Συνάντηση Μόντι- Ομπάμα

Ινδία: Συνάντηση Μόντι- Ομπάμα

Ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον τον Σεπτέμβριο για μια πρώτη συνάντηση με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των σχέσεων των δύο χωρών, γράφουν σήμερα πολλές ινδικές εφημερίδες.


Ο ηγέτης του εθνικιστικού ινδουιστικού κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα, μεγάλος νικητής των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών, δέχτηκε την πρόσκληση του αμερικανού προέδρου για διμερείς συνομιλίες, γράφει η εφημερίδα The Times of India.

"Θα ήθελε να συναντήσει τον Μπαράκ Ομπάμα στις 26 Σεπτεμβρίου, καθώς θα μεταβεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, γράφει η εφημερίδα The Ηindustan Times. Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών αρνηθεί να σχολιάσει την πληροφορία.

Το πρόγραμμα δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, αλλά η συνάντηση θα διεξαχθεί στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Οι ΗΠΑ είχαν αρνηθεί να θεωρήσουν το διαβατήριο του Μόντι το 2005 όταν ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης του κρατιδίου Γκουτζαράτ, λόγω της παθητικότητας που επέδειξε η κυβέρνησή του κατά τις αιματηρές ταραχές του 2002, στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι. Ο Μόντι υπεραμύνθηκε της στάσης του δηλώνοντας ότι δεν διέπραξε τίποτε το αξιόποινο και ότι η δικαιοσύνη δεν τον έκρινε ένοχο.

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Νέο Δελχί και την Ουάσινγκτον επιδεινώθηκαν στα τέλη του 2013 μετά τη σύλληψη υψηλόβαθμης ινδής διπλωμάτη στη Νέα Υόρκη ως ύποπτης για ψευδή δήλωση στις αρμόδιες αμερικανικές αρχές της οικιακής βοηθού που απασχολούσε και που επιπλέον πλήρωνε με πολύ λιγότερα χρήματα σε σχέση με αυτά που προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ινδία συνάντησε τον Μόντι νωρίτερα φέτος, καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι το κόμμα του BJP όδευε προς τη νίκη. Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι πιθανόν ν΄ακολουθούσε η θεώρηση του διαβατηρίου του και μια πρόσκληση για συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα, σε περίπτωση εκλογικής του νίκης.

Οι δύο χώρες επιθυμούν την ενίσχυση των σχέσεών τους στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας. Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει θέσει ως στόχο να τετραπλασιάσει τις ετήσιες εμπορικές συναλλαγές σε 500 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Μόντι επιθυμεί ένα προσεκτικό άνοιγμα της ινδικής οικονομίας στις ξένες επενδύσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η κυβέρνησή του αναμένεται να ανακοινώσει, ίσως και εντός του Ιουλίου, ότι θα επιτρέψει σε ξένους λιανοπωλητές μέσω Διαδικτύου να πωλούν προϊόντα τους στην Ινδία, δημιουργώντας μια πολύ μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία για παίκτες όπως η Amazon.

Διαβάστε επίσης: Πούτιν: Είμαι έτοιμος για διάλογο με τον Ομπάμα