ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Υπό προϋποθέσεις η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε.

Μέρκελ: Υπό προϋποθέσεις η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ υπογράμμισε σε δήλωσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, πως οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν "σαφή προοπτική να ενταχθούν" στην ΕΕ, έστω κι αν ο "δρόμος" θα είναι "μακρύς".


"Υποστηρίζουμε την ένταξη. Απλώς πιστεύουμε πως δεν έχουμε τίποτε να κερδίσουμε αν τα κριτήρια δεν γίνουν σεβαστά. Και υπάρχουν πολύ σαφή κριτήρια για τα στάδια προσέγγισης στην ΕΕ", δήλωσε η Μέρκελ, η οποία θα συναντηθεί την Τετάρτη στο Βερολίνο με το σέρβο πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

"Σαφή κριτήρια, σεβασμός των συνθηκών (...) και τότε η προοπτική για τα Δυτικά Βαλκάνια είναι σαφής", δήλωσε η Μέρκελ.
Στα τέλη Αυγούστου, η γερμανική κυβέρνηση προσκάλεσε όλες τις χώρες των Βαλκανίων σε μια διάσκεψη στο Βερολίνο, υπενθύμισε, προσθέτοντας πως η Γερμανία "έχει ισχυρή δέσμευση σ' αυτή την περιοχή".

Η καγκελάριος επαίνεσε τις προόδους της Σερβίας αναφορικά με το Κόσοβο. Η Μέρκελ παραδέχθηκε πως αμφέβαλλε "πριν από δύο, τρία χρόνια", αλλά τώρα "παρατηρούμε αληθινές προόδους".

Μετά την Ελλάδα το 1981, τη Σλοβενία το 2004, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία το 2007, την Κροατία το 2013, μένουν άλλες έξι χώρες στα Βαλκάνια που δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στην ΕΕ: η ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο, η Σερβία, η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο.

Διαβάστε επίσης: Μέρκελ: Ευγνωμοσύνη της Γερμανίας απέναντι στις θυσίες των Συμμάχων