ΚΟΣΜΟΣ

«Μη μας σκοτώνετε» το μήνυμα των Ουκρανών προσφύγων

«Μη μας σκοτώνετε» το μήνυμα των Ουκρανών προσφύγων

Τη στιγμή που ο Ουκρανός Πρόεδρος, Π. Ποροσένκο, ανοίγει πλέον ανθρωπιστικό διάδρομο για τους πολίτες που επιθυμούν να φύγουν απο τη χώρα, χιλιάδες είναι οι Ουκρανοί που έχουν ήδη περάσει τα σύνορα και έχουν εγκατασταθεί στις νοτιο-δυτικές περιοχές της Ρωσίας. Από εκεί, μάλιστα, στέλνουν ένα ηχηρό και συγκινητικό μήνυμα : «Μην μας σκοτώνετε».

Τις προηγούμενες μέρες, σε επίπεδο κυβερνητικών συναντήσεων στη Ρωσία, έγινε λόγος για φοβισμένους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα η άρνηση των ουκρανικών αρχών να παραδεχτούν ότι δημιουργούνται ανθρωπιστικά προβλήματα στην περιοχή.

Από την άλλη πλευρά, 9 περιοχές της περιφέρειας του Ροστόφ που συνορεύουν με την Ουκρανία οδηγούνται στην κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις, έχουν δημιουργεί εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία 2,500 ανθρώπων, ενώ οι αρχές έχουν προνοήσει για τη διατροφή τους, αλλά και για την ψυχολογική υποστήριξή τους.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της Novaya Gazeta, Viktoria Makarenko, οι προετοιμασίες αυτές εκπληρώθηκαν με την ενίσχυση της αυτό-ανακηρυσσόμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ.

Πρέπει να επισημανθεί ότι η πλειοψηφία αυτού του πληθυσμού δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε αίτημα καθεστώτος πρόσφυγα στη Ρωσία, αλλά αξιοποιεί το ευνοϊκό καθεστώς τουριστικής μετακίνησης χωρίς βίζα ανάμεσα στις δυο χώρες. Πάντως, ακόμα και εδώ ο πόλεμος επικοινωνίας βρίσκει πάτημα, καθώς από τη μια πλευρά στην Ουκρανία υποστηρίζεται ότι δεν έχει γίνει ούτε ένα αίτημα για καθεστώς πρόσφυγα - κάτι που, ωστόσο, υποβάλλεται μόνο στις ρωσικές αρχές – ενώ από την πλευρά, στη Ρωσία, σημειώνονται μέχρι στιγμής 7 αιτήματα.

Φαίνεται πως το μεγαλύτερο μέρος των Ουκρανών βρήκε ήδη κατάλυμα σε συγγενικά και φιλικά πρόσωπα, όμως, οι ρωσικές αρχές αναμένουν πλέον και περιπτώσεις προσφύγων χωρίς άλλη δυνατότητα διαμονής στη Ρωσία, εκτός των προσφυγικών εγκαταστάσεων.

Σήμερα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας έδωσε εντολή για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, ενώ ήδη γίνεται λόγος για περισσότερους από 10,000 Ουκρανούς που έχουν εγκαταλείψει τις πόλεις τους, τις οικογένειες τους, ίσως χωρίς σαφή προορισμό τους, πάντως γνωρίζοντας ότι θα είναι δύσκολο να επιστρέψουν. Κάποιοι από αυτούς ένωσαν τις φωνές τους και στέλνουν το μήνυμά τους.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Ο Ποροσένκο ανοίγει το δρόμο για μετανάστες