ΚΟΣΜΟΣ

Κόλαση πολέμου- Αίμα και δάκρυα στη Γάζα (pics+video)

Κόλαση πολέμου- Αίμα και δάκρυα στη Γάζα (pics+video)

Ξεπέρασαν τους 700 οι Παλαιστίνιοι που έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι εχθροπραξίες συνεχίζονται για 17η ημέρα.


Επισήμως ο αριθμός των νεκρών ανερχόταν το βράδυ της Τετάρτης στους 714 χωρίς να προσμετρούνται τα θύματα από τις αεροπορικές επιθέσεις τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης που -σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης- είναι 18 νεκροί.

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, η πλειονότητα των θυμάτων είναι κυρίως άμαχοι, κάτι που επιβεβαιώνει και ο ΟΗΕ.

Στη διάρκεια βομβαρδισμού σήμερα το πρωί δυτικά της Χαν Γιούνις, σκοτώθηκαν έξι Παλαιστίνιοι –μεταξύ των οποίων δύο μικρά παιδιά της ίδιας οικογένεια. «Έξι μέλη της οικογένειας αλ Αφτάλ μεταξύ των οποίων ήταν ένα πεντάχρονο κοριτσάκι και ένα τρίχρονο αγοράκι σκοτώθηκαν», ανέφερε εκπρόσωπος των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών.

Στο μεταξύ το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ συμφώνησε να ξεκινήσει διεθνής έρευνα για τις παραβιάσεις που ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επέμβασης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο τέλος της έκτακτης συνεδρίασης του 47μελούς Συμβουλίου υιοθετήθηκε μια απόφαση που υπέβαλαν οι Παλαιστίνιοι με 29 ψήφους υπέρ —κυρίως αραβικές, μουσουλμανικές και αναπτυσσόμενες χώρες—, μία κατά (ΗΠΑ) και 17 αποχές, μεταξύ των οποίων και από κάποιες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μεταξύ άλλων η απόφαση προβλέπει την αποστολή μιας επιτροπής για να ερευνήσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα εγκλήματα πολέμου που ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί από το Ισραήλ στη Γάζα.

Η επιτροπή θα εξετάσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ «με στόχο να αποφευχθεί και να τερματιστεί η ατιμωρησία και να διασφαλιστεί ότι όσοι είναι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν», επισημαίνεται στην απόφαση.

ΧΑΜΑΣ: Νίκη η αναστολή πτήσεων προς το Ισραήλ

Στο μεταξύ η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς χαρακτήρισε «μεγάλη νίκη» την αναστολή των διεθνών πτήσεων από και προς το Ισραήλ εξαιτίας της ρίψης ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Το κλείσιμο του εναέριου χώρου του Ισραήλ είναι μια μεγάλη νίκη για την αντίσταση και το αποκορύφωμα της αποτυχίας του Ισραήλ», ανέφερε ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, ένας εκπρόσωπος της Χαμάς, σε ανακοίνωσή του.

Μια ρουκέτα που ερρίφθη από τη Γάζα έπεσε την Τρίτη σε μια περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, προκαλώντας την αναστολή των πτήσεων των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών και αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών προς και από το Ισραήλ για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο του Κόλπου (1990-1991).

Η απόφαση για την αναστολή των πτήσεων εξακολουθεί να είναι σε ισχύ και σήμερα.

Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί

Τρεις ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας σε συγκρούσεις με παλαιστίνιους μαχητές, ανεβάζοντας σε 32 τον αριθμό των στρατιωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα στις 8 Ιουλίου, ανακοίνωσε ο στρατός.

Τα θύματα είναι ένας αξιωματικός και δύο στρατιώτες του πεζικού. Και οι τρεις έχασαν τη ζωή τους από έναν εκρηκτικό μηχανισμό, διευκρίνισε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

Εξάλλου δύο ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά και 16 ακόμη ελαφρά στη διάρκεια συγκρούσεων.

Διαβάστε επίσης: ΟΗΕ: Διεθνής έρευνα για τις (ενδεχόμενες) παραβιάσεις του Ισραήλ