Συνομιλίες Κέρι - Τζιεσί ενόψει της επίσκεψης Ομπάμα στην Κίνα

Συνομιλίες Κέρι - Τζιεσί ενόψει της επίσκεψης Ομπάμα στην Κίνα

Οι ΗΠΑ και η Κίνα είχαν επί δύο ημέρες "ειλικρινείς" συνομιλίες επί πολλών θεμάτων στα οποία οι δύο παγκόσμιες δυνάμεις έχουν διαφωνίες, τρεις εβδομάδες πριν από την επίσκεψη στο Πεκίνο του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε αμερικανός διπλωμάτης.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δέχτηκε το βράδυ της Παρασκευής και το Σάββατο στο προπύργιο του στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης τον κρατικό σύμβουλο της Κίνας Γιανγκ Τζιεσί, πρώην υπουργό Εξωτερικών ο οποίος παραμένει ένας από τους πρώτους που καθορίζουν την κινεζική διπλωματία.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν σε "άτυπο" πλαίσιο, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κυρίως σε δείπνο που παρατέθηκε στην κατοικία του Κέρι.

Οι δύο αξιωματούχοι είχαν "ειλικρινείς ανταλλαγές απόψεων επί των θεμάτων στα οποία οι δύο χώρες έχουν διαφωνίες και αποκλίσεις, ώστε να αμβλυνθούν οι διαφορές και να βρεθούν τρόποι αποτελεσματικής διαχείρισής τους", διευκρίνισε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι Κέρι και Γιανγκ εξέτασαν σημεία των διαφωνιών τους όπως η κρίση στο Χονγκ Κονγκ, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι πολλαπλές εντάσεις στη Σινική Θάλασσα μεταξύ του Πεκίνου και των γειτόνων του της νοτιοανατολικής και βορειοανατολικής Ασίας, δήλωσε ο διπλωμάτης χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Επίσης, συζήτησαν για "μακροχρόνιες διαφορές μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας σε σχέση με την ηλεκτρονική πειρατεία, κυρίως το θέμα της προστασίας εμπιστευτικών επιχειρηματικών οικονομικών δεδομένων".

Οι δύο αξιωματούχοι έκαναν σύντομες δηλώσεις στον Τύπο στη Βοστώνη χθες το πρωί, με τον Κέρι να αναφέρει ότι οι δύο μεγάλες χώρες "προσπαθούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις διαφορές τους".

Ο Γιανγκ περιορίστηκε να ταχθεί υπέρ της "ενίσχυσης της αμοιβαίας εμπιστοσύνης" και υπογράμμισε ότι σκοπός της παραμονής του στη Βοστώνη ήταν η "προετοιμασία του εδάφους για την επίσκεψη στην Κίνα του προέδρου Ομπάμα τον Νοέμβριο".

Ο αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να έχει μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) που πραγματοποιείται από τις 10 Νοεμβρίου στο Πεκίνο.

Διαβάστε επίσης:

Έμπολα: Το ιδιωτικό τζετ με το οποίο δε θέλει να ταξιδέψει κανείς! (vids+pics)