ΚΟΣΜΟΣ

Κροατία: Πέθανε σε διαδήλωση 60χρονη γυναίκα, ανάπηρη πολέμου

Κροατία: Πέθανε σε διαδήλωση 60χρονη γυναίκα, ανάπηρη πολέμου

Πέθανε χθες το βράδυ (21-10-2014) μία γυναίκα με αναπηρία, απόστρατη των Κροατικών Ενόπλων Δυνάμεων, που συμμετείχε σε διαδήλωση μπροστά από το υπουργείο Βετεράνων Πολέμου στο Ζάγκρεμπ, δήλωσε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Ένωσης Κροατών Αναπήρων του Πατριωτικού Πολέμου (HVIDR) Μίρκο Λιούμπιτσιτς.


Ήταν μία από τις διοργανώτριες της διαδήλωσης της Ένωσης Κροατών 100% Αναπήρων Πολέμου, με αίτημα την αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Βετεράνων Πολέμου.

Η γυναίκα, γύρω στα μεσάνυχτα, έχασε τις αισθήσεις της, λιποθύμησε και κατέληξε, είπε ο κ. Λιούμπιτσιτς.

Τα κροατικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι πρόκειται για την 60χρονη βετεράνο και ανάπηρη πολέμου, Νέβενκα Τοπάλουσιτς, η οποία ήταν μέλος της μηχανοκίνητης ταξιαρχίας "Βροντές" και μετά από βαρύ τραυματισμό καθηλώθηκε σε αναπηρικό καρότσι.

Η 60χρονη συμμετείχε επί τρεις συνεχόμενες μέρες στις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν οι Κροάτες βετεράνοι πολέμου, ζητώντας την απομάκρυνση του υπουργού Πρέντραγκ Μάτιτς, της αναπληρώτριας του, Βέσνα Νατζ και του βοηθού του, Μπόγιαν Γκλαβάσεβιτς, επειδή, όπως καταγγέλλουν, δεν υπερασπίζονται τα δικαιώματα των βετεράνων πολέμου και προσπαθούν να εξισώσουν τους υπερασπιστές της Κροατίας με αυτούς που επιτέθηκαν στην Κροατία.

Η διαμαρτυρία είναι πρωτοβουλία της Ένωσης Κροατών 100% Αναπήρων Πολέμου, μέλη της οποίας παραμένουν από τη Δευτέρα έξω από το υπουργείο Βετεράνων Πολέμου. Ωστόσο, μέλη οργανώσεων απ' όλη την Κροατία καταφθάνουν στο Ζάγκρεμπ για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στους διαδηλωτές.

Ο υπουργός Βετεράνων Πολέμου, Πρέντραγκ Μάτιτς δήλωσε χθες ότι οι διαδηλωτές που ζητούν την απομάκρυνσή του είναι χειραγωγημένοι και πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις συντάξεων και άλλων επιδομάτων των βετεράνων πολέμου, τονίζοντας ότι θα παραιτηθεί αν οι επικεφαλής των οργανώσεων που διαδηλώνουν συγκεντρώσουν 250.000 υπογραφές βετεράνων πολέμου, από τους συνολικά 500.000 εγγεγραμμένους.

Διαβάστε επίσης: Κροατία: Ζητούν την προφυλάκιση του δημάρχου Ζάγκρεμπ