ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ εναντίον Κάμερον για τη συνεισφορά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Μέρκελ εναντίον Κάμερον για τη συνεισφορά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κάθε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να καταβάλει τη συνεισφορά της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κάθε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να καταβάλει τη συνεισφορά της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, αναφερόμενη στην άρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να πληρώσει το επιπλέον ποσό των 2,1 δισεκ. ευρώ που της ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης είναι ότι οι χώρες θα πρέπει να συμμορφώνονται προς τους κανόνες, δήλωσε μια εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κληθείσα να σχολιάσει τη διαμάχη της Βρετανίας με την Επιτροπή.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελέγχει κατά καιρούς τις οικονομικές συνεισφορές κάθε χώρας μέλους με βάση Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ)... με κάποιες χώρες να λαμβάνουν επιστροφές χρημάτων και άλλες να πρέπει να πληρώσουν περισσότερα», σημείωσε η εκπρόσωπος.

«Κατά τη γνώμη μας, αυτή είναι η τυπική διαδικασία», κατέληξε.

Τη Δευτέρα, 27/10/2014, ο Κάμερον δήλωσε ότι η Βρετανία δεν πρόκειται να πληρώσει το επιπλέον ποσό που της ζήτησε η Επιτροπή, κερδίζοντας τα εύσημα των ευρωσκεπτικιστών του βρετανικού Τύπου για την επιβλητική στάση του, όπως τη χαρακτήρισαν, απέναντι στους «Ευρωκράτες» που επιθυμούν να αρπάξουν τα χρήματα της χώρας.

Παρόλα αυτά η Επιτροπή προειδοποίησε τη Βρετανία ότι κινδυνεύει να της επιβληθούν πρόστιμα, αν αρνηθεί να καταβάλει τα χρήματα αυτή την 1η Δεκεμβρίου.

Παράλληλα ο Ευρωπαίος επίτροπος Προϋπολογισμού Γιάτσεκ Ντομινίκ, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ο Κάμερον να ζητήσει να ξεκινήσει συζήτηση για τους ίδιους τους πόρους του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, προειδοποίησε ότι «αυτό θα ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας και κινδυνεύει να εγείρει θέμα για τις εκπτώσεις που λαμβάνει η Βρετανία».

Σχετικές ειδήσεις