Παρίσι: Σοβαρές υλικές ζημιές από την πυρκαγιά στο κτίριο του κρατικού ραδιοφώνου

Video 1

Πυρκαγιά στο κρατικό ραδιόφωνο της Γαλλίας

Τον τελευταίο όροφο του κτιρίου όπου στεγάζεται το κρατικό ραδιόφωνο της Γαλλίας στο Παρίσι, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί, αλλά αφήνοντας πίσω της εκτεταμένες υλικές ζημιές, κατέκαψε πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Παρασκευής (31/10).

Η πυρκαγιά ξέσπασε στον όγδοο όροφο του κτιρίου, που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Σηκουάνα στο δυτικό Παρίσι. Πυκνός καπνός υψωνόταν από το κτίριο και παρόλο που έμοιαζε ότι οι φλόγες είχαν τυλίξει πολλούς ορόφους, η πυρκαγιά περιορίστηκε στον όγδοο όροφο, όπου γίνονταν εργασίες ανακαίνισης.

Περίπου 4.000 εργαζόμενοι εγκατέλειψαν το κτίριο, ενώ η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο δύο ώρες αφού ξέσπασε, όμως εγείρονται ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα πυρασφάλειας, καθώς αρκετοί δημοσιογράφοι επεσήμαναν ότι δεν λειτούργησε ο συναγερμός.

Σύμφωνα με τον Μπενζαμίν Ιλί, ένα δημοσιογράφο του France Info, το γραφείο του οποίου είναι στην άλλη άκρη του κτιρίου από αυτή όπου ξέσπασε η πυρκαγιά, συνειδητοποίησε τι συνέβαινε, μόνο όταν δόθηκε εντολή στους εργαζόμενους να εγκαταλείψουν το κτίριο.

«Όμως δεν υπήρξε καθόλου πανικός», σχολίασε ο Ιλί.

Έπειτα από μια διακοπή μερικών ωρών, τα ζωντανά προγράμματα των ραδιοφωνικών σταθμών France Info και France Inter ξεκίνησαν και πάλι να εκπέμπουν το απόγευμα.

Στο Maison de la Radio, που κατασκευάστηκε το 1950, γίνονται εργασίες ανακαίνισης από το 2009. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εργοτάξιο ανακαίνισης σε ένα κατοικημένο κτίριο στη Γαλλία, ενώ το κόστος των εργασιών, που αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2016, εκτιμάται στα 350 εκατομμύρια ευρώ.

Η πυρκαγιά είναι πάντως πιθανό να αυξήσει το κόστος των εργασιών, το οποίο διογκώνεται συνεχώς. Οι εργασίες έχουν στόχο την απομάκρυνση του αμιάντου από το κτίριο, αλλά και την ανακαίνιση των 60.000 τετραγωνικών μέτρων του κτιρίου και των 38 στούντιο που περιλαμβάνει, την κατασκευή μιας αίθουσας συγκεντρώσεων με 1.460 θέσεις, καθώς και τη δημιουργία μιας τεράστιας κεντρικής αλέας που θα διαπερνά το κτίριο.

PHOTO GALLERY