Πίσω στη χώρα του ο πρόεδρος του Σουδάν

O πρόεδρος 'Ομαρ αλ-Μπεσίρ, σε βάρος του οποίου έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για γενοκτονία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, επέστρεψε σήμερα στο...

O πρόεδρος 'Ομαρ αλ-Μπεσίρ, σε βάρος του οποίου έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για γενοκτονία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, επέστρεψε σήμερα στο Χαρτούμ, σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Suna, ύστερα από τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα.

«Η Κίνα ήθελε μέσω της επίσκεψης αυτής να δηλώσει ότι δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στην πολιτική της απέναντι στο Σουδάν μετά το διαχωρισμό του νότου και ότι το Σουδάν θα παραμείνει εταίρος της Κίνας σε όλους τους τομείς», δήλωσε ο Μπεσίρ τον οποίο επικαλείται το Suna.

Ο Μπεσίρ τόνισε ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν κυρίως στην αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής του Σουδάν, ενός τομέα στον οποίο η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής. Τα θέματα της γεωργίας και της εκμετάλλευσης των ορυκτών, με την κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη να μειώσει τις εισαγωγές, εξετάστηκαν επίσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Κίνα και Σουδάν υπέγραψαν συμφωνία οικονομικής και τεχνολογικής συνεργασίας και δύο δάνεια μετά την υπογραφή την Τρίτη μιας συμφωνίας για την ανάπτυξη της συνεργασίας τους στον πετρελαϊκό τομέα.

Η Κίνα διατηρεί προνομιακές σχέσεις με το Σουδάν: το Πεκίνο είναι σημαντικός προμηθευτής στρατιωτικού υλικού του καθεστώτος του Χαρτούμ και ο πρώτος αγοραστής του πετρελαίου του Σουδάν. Ωστόσο οι περισσότεροι από τους πόρους αυτούς βρίσκονται στο νότο της χώρας, που θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία του στις 9 Ιουλίου.