Επαφές στον ΟΗΕ για το Κυπριακό

Λύση του Κυπριακού πριν την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, το δεύτερο εξάμηνο του 2012, επιθυμούν τα Ηνωμένα Έθνη...

Λύση του Κυπριακού πριν την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, το δεύτερο εξάμηνο του 2012, επιθυμούν τα Ηνωμένα Έθνη.


Αυτό ανέφερε ο βοηθός γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, υπεύθυνος για Πολιτικές Υποθέσεις, Λιν Πάσκοε, κατά την διάρκεια χθεσινού γεύματος εργασίας με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, πρέσβη Νίκο Αιμιλίου και το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, Τουμάζο Τσελεπή, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «όλοι θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε το παράθυρο ευκαιρίας που είναι ανοιχτό».

Ο κ. Πάσκοε εξέφρασε παράλληλα την απογοήτευσή του για την έλλειψη ουσιαστικής προόδου στις συνομιλίες που πραγματοποιούνται στη Λευκωσία.


Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Πάσκοε ανέφερε στους συνομιλητές του ότι η κοινή συνάντηση του Μπαν Κι-Μουν με τον Κύπριο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και τον ηγέτη τον Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου είναι προγραμματισμένη να διαρκέσει γύρω στις 4 με 5 ώρες και η ατζέντα θα κανονιστεί με την συνεργασία της ομάδας Ντάουνερ.


Μετά την συνάντηση της 7ης Ιουλίου, όπως και στις δυο προηγούμενες, ο γενικός γραμματέας θα διαβάσει μια γραπτή δήλωση, στο περιεχόμενο της οποίας θα έχουν συμφωνήσει προηγουμένως ο Κύπριος πρόεδρος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Τέλος, οι δυο απεσταλμένοι του Δημήτρη Χριστόφια είχαν συνάντηση με εμπειρογνώμονες για περιουσιακά θέματα, με τους οποίους συζήτησαν τεχνικές λεπτομέρειες και κυρίως νομικές πτυχές, όπως η σύσταση και η λειτουργία της επιτροπής περιουσιών μετά την λύση, η οποία θα χειριστεί επιστροφή, ανταλλαγή και αποζημίωση περιουσίας.