Δεν αναβάλλονται οι εκλογές στην Αίγυπτο

Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στην Αίγυπτο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Εσάμ Σάραφ, παρά τις διαφωνίες...

Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στην Αίγυπτο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Εσάμ Σάραφ, παρά τις διαφωνίες νεοσύστατων πολιτικών κομμάτων.

Οι νέοι πολιτικοί φορείς και οργανώσεις ζητούσαν την αναβολή των εκλογών εκφράζοντας φόβους ότι η διεξαγωγή τους σε τόσο κοντινή ημερομηνία ευνοεί τους πολιτικούς που προέρχονται από το διαλυμένο πρώην κυβερνητικό κόμμα του Χόσνι Μουμπάρακ αλλά και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Ωστόσο, οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά όπως έχει προγραμματιστεί: «Οι ημερομηνίες θα καθοριστούν με δημοψήφισμα. Οι (βουλευτικές) εκλογές θα γίνουν στα τέλη Σεπτεμβρίου και κατόπιν θα ακολουθήσουν οι προεδρικές εκλογές», δήλωσε ο Σάραφ από το Άμπου Ντάμπι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Εν τω μεταξύ, το Αραβικό Δίκτυο Ενημέρωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 10.000 πολίτες έχουν καταδικαστεί από στρατοδικεία από τις 25 Ιανουαρίου, όταν ξέσπασε η εξέγερση κατά του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Η οργάνωση ζήτησε από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Αιγύπτου, να αναθεωρήσει επισημαίνοντας ότι οι ακτιβιστές που έχουν φυλακιστεί σε στρατιωτικές φυλακές δεν είχαν μία δίκαιη δίκη.

Διαδηλωτές προγραμματίζουν να πραγματοποιήσουν πορεία την Παρασκευή στην πλατεία Ταχρίρ στην οποία φιλοδοξούν να συμμετάσχουν ένα εκατομμύριο άνθρωποι για να πιέσουν το στρατιωτικό συμβούλιο να σταματήσει τις δίκες στα στρατοδικεία και να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης μέλη του παλιού καθεστώτος.