Αύριο η κρίσιμη συνάντηση για το Κυπριακό

Την τρίτη συνάντηση τους, από τον περασμένο Νοέμβριο, θα έχουν αύριο στη Γενεύη με τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι- μουν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας...

Την τρίτη συνάντηση τους, από τον περασμένο Νοέμβριο, θα έχουν αύριο στη Γενεύη με τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι- μουν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, σε μια προσπάθεια να δοθεί ουσιαστική ώθηση και δυναμική στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.


Σύμφωνα με πληροφορίες στον κυπριακό Τύπο, στην αυριανή συνάντηση δεν αναμένεται να υπάρξει οποιαδήποτε ανακοίνωση ούτε για οδικό χάρτη, ούτε και για χρονοδιαγράμματα. Είναι σαφές, προσθέτουν οι πληροφορίες, ότι όλα αυτά που περιλαμβάνονται στους σχεδιασμούς του ΟΗΕ θα περάσουν και θα κλειδωθούν κατά την συνάντηση. Όλα, όμως, θα ανακοινωθούν στη νέα τριμερή του Σεπτεμβρίου (ή Οκτωβρίου) στη Νέα Υόρκη.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας και ο Ντερβίς Έρογλου βρίσκονται από χθες το βράδυ στη Γενεύη και σήμερα θα έχουν χωριστές συναντήσεις με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, με τον οποίο θα συζητήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για το αυριανό ραντεβού με τον Μπαν Κι Μουν.

Ο Κύπριος πρόεδρος έχει εκφράσει την ελπίδα η αυριανή συνάντηση να δημιουργήσει καλύτερες προοπτικές για την τρέχουσα διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Προσερχόμαστε στη συνάντηση, είπε, με την εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν όπως αναμέναμε και γι αυτό έχουμε απόψεις και εισηγήσεις, για το πώς θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί.


Ο Ντερβίς Έρογλου είχε την Δευτέρα και την Τρίτη συνομιλίες στην Άγκυρα, η οποία σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο εκπόνησε ένα "περιεκτικό σχέδιο" ενόψει της συνάντησης στη Γενεύη.

Ο κ. Έρογλου, ο οποίος σήμερα αναμένεται να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον επίτροπο διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, σε δηλώσεις του παραδέχθηκε ότι αυτό που τον ενοχλεί περισσότερο είναι η σύνδεση από ελληνοκυπριακής πλευράς του περιουσιακού με το εδαφικό.