«Ασφαλείς» από τη ραδιενέργεια οι κάτοικοι στη Φουκουσίμα

Ασφαλείς από την ακτινοβολία είναι οι κάτοικοι της πόλης της Φουκουσίμα, σύμφωνα με το δήμο, παρά τις εκκλήσεις τοπικών οργανώσεων για εκκένωση...

Ασφαλείς από την ακτινοβολία είναι οι κάτοικοι της πόλης της Φουκουσίμα, σύμφωνα με το δήμο, παρά τις εκκλήσεις τοπικών οργανώσεων για εκκένωση της περιοχής.

«Στο δήμο της Φουκουσίμα, πιστεύουμε ότι σήμερα δεν κινδυνεύουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του δήμου, που απέχει 60 χλμ. από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό.

«Βεβαίως γνωρίζουμε ότι πολλοί κάτοικοι ανησυχούν. Η πόλη έλαβε αρκετά μέτρα για να μειώσει το επίπεδο της ραδιενέργειας στα σχολεία, τα πάρκα και άλλους δημόσιους χώρους, ενώ διενεργεί συχνά δειγματοληπτικούς ελέγχους στην ατμόσφαιρα», προσέθεσε.

Οι ανησυχίες των πολιτών αναζωπυρώθηκαν μετά από μια πρόσφατη δειγματοληψία σε έναν υπόνομο, η οποία έδειξε ποσοστό ραδιενεργού καισίου 46.540 μπεκερέλ ανά χιλιόγραμμο, ενώ το μέγιστο επιτρεπτό όριο στην Ιαπωνία είναι 10.000 μπεκερέλ.

Ως εκ τούτου, ακτιβιστές ζήτησαν χθες να απομακρυνθούν από την περιοχή τουλάχιστον οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά.

Σύμφωνα με τις τοπικές οργανώσεις, το επίπεδο αυτό ξεπερνά το όριο μετά το οποίο οι σοβιετικές αρχές είχαν προχωρήσει στην εκκένωση του πληθυσμού μετά την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ το 1986.