Επίσημη τελετή για την ανεξαρτησία του Νότιου Σουδάν

Ενώπιον δεκάδων χιλιάδων πολιτών, το Νότιο Σουδάν κήρυξε και επισήμως την ανεξαρτησία του, στη διάρκεια επίσημης τελετής στην πρωτεύουσα Τζούμπα...

Ενώπιον δεκάδων χιλιάδων πολιτών, το Νότιο Σουδάν κήρυξε και επισήμως την ανεξαρτησία του, στη διάρκεια επίσημης τελετής στην πρωτεύουσα Τζούμπα.

Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Νότιου Σουδάν Τζέιμς Ουάνι Ίγκα.

Υψώθηκε και η σημαία του νέου κράτους, του 54ου της Αφρικής. Τα χρώματά της είναι μαύρο, άσπρο, κόκκινο, μπλε και κίτρινο και το σχέδιο βασίζεται σε αυτό της σημαίας της Κένυας. Αρχικά ήταν το σύμβολο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού του Σουδάν και το 2005 έγινε η σημαία της αυτόνομης περιοχής του Νότου.

Το μαύρο συμβολίζει τους ανθρώπους, το άσπρο την ειρήνη και το κόκκινο το αίμα που χύθηκε στη διάρκεια του πολέμου. Το πράσινο αντιπροσωπεύει την γεωργία, κινητήρια δύναμη του Νοτίου Σουδάν και το μπλε τον ποταμό Νείλο.

Τέλος, το κίτρινο αστέρι στη μια άκρη της σημαίας συμβολίζει την ένωση των δέκα περιοχών του Νοτίου Σουδάν που αποτελούν πλέον την καινούργια χώρα.

Το νέο κράτος αναγνώρισε ήδη η Αίγυπτος, με ανακοίνωση του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών Μοχάμεντ ελ-Οράμπι, ενώ ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε πως το Νότιο Σουδάν έχει το δικαίωμα να γίνει μέλος του.