ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Στρατιώτες άνοιγαν πυρ υπό την απειλή της ζωής τους

Συρία: Στρατιώτες άνοιγαν πυρ υπό την απειλή της ζωής τους
Ανώτατοι αξιωματικοί του συριακού στρατού ανάγκαζαν τους στρατιώτες τους και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας να πυροβολούν άμαχους...

Ανώτατοι αξιωματικοί του συριακού στρατού ανάγκαζαν τους στρατιώτες τους και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας να πυροβολούν άμαχους διαδηλωτές, με την απειλή πως αν παρακούσουν τις εντολές θα πεθάνουν οι ίδιοι.

Αυτά κατήγγειλαν στρατιώτες που λιποτάκτησαν στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Στρατιώτες που λιποτάκτησαν δήλωσαν πως όσοι δεν δεχόταν να πυροβολήσουν τους διαδηλωτές διακινδύνευαν οι ίδιοι να χάσουν τη ζωή τους», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης που βασίζεται σε μαρτυρίες 12 λιποτακτών που κατέφυγαν στο Λίβανο και την Τουρκία ή βρίσκονται ακόμα στη Συρία.

«Ανώτεροί τους στρατιωτικοί τους είπαν να πολεμήσουν τους τρομοκράτες και τους σαλαφιστές, αλλά με έκπληξη διαπίστωσαν πως επρόκειτο για άοπλους διαδηλωτές, εναντίον των οποίων έλαβαν πολλές φορές διαταγές να πυροβολήσουν», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Οι μαρτυρίες αυτές αποδεικνύουν πως οι διαδηλωτές δεν σκοτώθηκαν κατά λάθος αλλά εξαιτίας της πολιτικής της αιματηρής καταστολής που εφαρμόζουν ανώτατοι Σύροι αξιωματούχοι για να διαλύσουν τους αντικαθεστωτικούς», υπογράμμισε η Σάρα Λι Γουίλσον υπεύθυνη του HRW για τη Μέση Ανατολή.

Οι οκτώ στρατιώτες και οι τέσσερις άντρες των δυνάμεων ασφαλείας έχουν αποκαλύψει συγκεκριμένα στοιχεία για τις διαδηλώσεις και τα ονόματα των ανώτερών τους αξιωματικών.