ΚΟΣΜΟΣ

16 χρόνια από τη σφαγή της Σεμπρένιτσα

16 χρόνια από τη σφαγή της Σεμπρένιτσα
Ημέρα μνήμης σήμερα στη Βοσνία...

Ημέρα μνήμης σήμερα στη Βοσνία. Χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν στη Σρεμπρένιτσα για την 16η επέτειο της γενοκτονίας των Μουσουλμάνων στη διάρκεια της οποίας θα παρευρεθούν στον ενταφιασμό των λειψάνων 613 αναγνωρισμένων θυμάτων που βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους.

Περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι έχουν φθάσει στο νεκροταφείο του Ποτοτσάρι, στην είσοδο της Σρεμπρένιτσα, όπου θα γίνει ο ενταφιασμός, αλλά και άλλες εκδηλώσεις μνήμης.

Οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται μετά τη σύλληψη, στις 26 Μαΐου στη Σερβία, του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος έχει μεταφερθεί στη φυλακή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, στη Χάγη, όπου θα δικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία. Οι σφαγές στη Σρεμπρένιτσα πραγματοποιήθηκαν υπό τις διαταγές του Μλάντιτς και του Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Τον Ιούλιο του 1995 σε διάστημα λίγων ημερών, οχτώ χιλιάδες Μουσουλμάνοι, άνδρες και αγόρια, σκοτώθηκαν από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας που είχαν καταλάβει τον μουσουλμανικό θύλακα, ενώ τελούσε υπό την προστασία του ΟΗΕ.