Χιλιάρικο και... λιτότητα για τους Ιταλούς

Τουλάχιστον 1.000 ευρώ θα «πληρώσει» κάθε ιταλική οικογένεια τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι...

Τουλάχιστον 1.000 ευρώ θα «πληρώσει» κάθε ιταλική οικογένεια τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με στοιχεία και υπολογισμούς της εφημερίδας Κοριέρε Ντέλα Σέρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οικογένεια με δύο παιδιά, άνεργη σύζυγο και στεγαστικό δάνειο θα δει το εισόδημά της να «εξανεμίζεται» κατά περίπου χίλια ευρώ.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Λα Ρεπούμπλικα, ένας βιομηχανικός εργάτης, με σύζυγο και ένα παιδί, θα πρέπει να καταβάλλει 556 ευρώ επιπλέον φόρους.

Συνταξιούχος με συντάξιμες αποδοχές ετησίως 15.000 ευρώ μικτά το χρόνο θα πληρώσει περίπου 400 ευρώ επιπλέον φόρους, λόγω της μειωμένης δυνατότητας να κάνει χρήση των φοροαπαλλαγών που σχετίζονται με ιατρικές εξετάσεις και αγορές φαρμάκων.

Ήδη σφοδρές είναι οι αντιδράσεις της ιταλικής αντιπολίτευσης με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, να ζητά την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών απαντά ότι "κανείς δεν θα επεξεργαζόταν οικονομικά μέτρα σαν και αυτά, αν δεν νοιαζόταν, αποκλειστικά και μόνο, για το καλό της χώρας".

Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί η «εξαφάνιση» από τα ΜΜΕ του λαλίστατου κατά τ’ άλλα Ιταλού πρωθυπουργού, ο οποίος συνήθιζε σε κρίσιμες για τον ίδιο και τη χώρα του στιγμές να απευθύνει διαγγέλματα.

Σύμφωνα με αναλυτές αυτή είναι μια στάση ενδεικτική της μεγάλης αβεβαιότητας σχετικά με το πολιτικό μέλλον και τις επιλογές του Μπερλουσκόνι, ο οποίος πρέπει να αποφασίσει αν θα μείνει στην πρωθυπουργία μέχρι το 2013 ή θα παραιτηθεί το Φθινόπωρο.