ΚΟΣΜΟΣ

Διαδηλώσεις ενός εκατομμυρίου στη Συρία

Διαδηλώσεις ενός εκατομμυρίου στη Συρία
Ακόμα 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στη Συρία από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, στην προσπάθεια να καταστείλουν...

Ακόμα 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στη Συρία από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, στην προσπάθεια να καταστείλουν τις μαζικότατες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε όλη τη χώρα.

Στην πόλη Χάμα περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι κατέβηκαν για ακόμη μία φορά στους δρόμους να διαδηλώσουν κατά του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Ανάλογη ήταν η συμμετοχή του κόσμου και στην Ντέιρ αλ Ζορ, σύμφωνα με τον Ράμι Αμπντελραχμάν του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε όλη τη Συρία περισσότεροι από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές πήραν μέρος στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα από τις 15 Μαρτίου οπότε και ξεκίνησε το κίνημα αμφισβήτησης. Οι διαδηλωτές ζητούν την απελευθέρωση των κρατούμενων και την πτώση του καθεστώτος.

«Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη και ένα μήνυμα στις αρχές με το οποίο τους λέμε ότι οι διαδηλώσεις επεκτείνονται», σχολίασε ο Αμπντελραχμάν.

«Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Δαμασκό: έξι στην Καμπούν και τρεις στη Ρουκν Εντίν (δύο συνοικίες της πρωτεύουσας). Τρεις ακόμη σκοτώθηκαν την Ιντλέμπ, τρεις στη Ντούμα και δύο στη Ντεράα», την πόλη από όπου ξεκίνησε το κίνημα αμφισβήτησης του προέδρου Άσαντ, ανέφερε ο Άμπντελ Καρίμ Ριχάουι της συριακής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε συνοικίες της Χομς, αλλά και στο Χαλέπι, όπου 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.

Στην Κωνσταντινούπολη αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο ένα «Συνέδριο εθνικής σωτηρίας», με τη συμμετοχή Σύρων αντιφρονούντων και ακτιβιστών, για να εξετάσουν τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να ρίξουν το καθεστώς Άσαντ. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα δημιουργηθεί ένας «οργανισμός εθνικής σωτηρίας» προκειμένου «να προετοιμάσει τον οδικό χάρτη για μία δημοκρατική αλλαγή», ανακοίνωσαν οι διοργανωτές.