Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας αρνείται να βοηθήσει την Ελλάδα

Την ικανοποίησή του για τις συντονισμένες προσπάθειες των χωρών...

Την ικανοποίησή του για τις συντονισμένες προσπάθειες των χωρών της ευρωζώνης για να μειωθεί το τεράστιο χρέος της Ελλάδας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, ωστόσο επανέλαβε την άρνηση του ιδρύματός του να παρέμβει στην ελληνική κρίση χρέους.

Οι χώρες της ευρωζώνης «πρέπει να χειριστούν το θέμα του χρέους της Ελλάδας, αλλά επίσης και αυτό της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας (...) και εκείνο του τραπεζικού συστήματος (...) για να είναι αποτελεσματικές , είναι απαραίτητο να έχουν μια σειρά από μέτρα που λαμβάνουν υπόψη αυτά τα διαφορετικά στοιχεία", πρόσθεσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, μιλώντας κατά το τέλος διήμερης επίσκεψής του στην Τουρκία.

Ο κ. Ζέλικ ήταν κάθετος στο ενδεχόμενο να ενισχύσει η Παγκόσμια Τράπεζα την Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε εργαστεί στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια, έχουμε επικεντρωθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απολαμβάνει της υποστήριξης της».
Η Παγκόσμια Τράπεζα τοποθετεί την Ελλάδα στις "χώρες υψηλού εισοδήματος" και επομένως περιμένει χρηματοδότηση από αυτήν και όχι το αντίθετο, δηλαδή να της προσφέρει δανεικά.