Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Αυτός είναι ο 17χρονος τζιχαντιστής που μαχαίρωσε επιβάτες τρένου στη Γερμανία (videos)

Newsbomb

Στο πρόσωπο του Μουχαμάντ Ριγιάντ αναγνωρίστηκε ο δράστης της επίθεσης σε περιφερειακό τρένο κοντά στο Βίρτσμπουργκ της Γερμανίας - Αμφιβολίες σχετικά με την καταγωγή του.

Ο 17χρονος - που σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες είναι αφγανικής καταγωγής - σκόρπισε τον τρόμο κρατώντας ένα τσεκούρι και ένα μαχαίρι με τα οποία τραυμάτισε πέντε άτομα, τα δύο εκ των οποίων χαροπαλεύουν.

«Έχουμε πολλούς σοβαρά τραυματίες από την επίθεση — πέντε συνολικά —και δύο θύματα βρίσκονται σε κατάσταση που απειλείται η ζωή τους», δήλωσε ο αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας.

Σε βίντεο μάλιστα που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο ανέλαβε την ευθύνη, ο νεαρός τζιχαντιστής απειλεί με επιθέσεις σε «αεροδρόμια, πόλεις, χωριά», δηλώνοντας «στρατιώτης του ισλαμικού χαλιφάτου».

Αφού προαναγγέλλει την επίθεση, διατυπώνει απειλές εναντίον των «άπιστων» χωρών και προτρέπει άλλους μουσουλμάνους να κάνουν το ίδιο.

Στο βίντεο διάρκειας 2 λεπτών και 21 δευτερολέπτων, υπό τον τίτλο «Γερμανία - Βίντεο του στρατιώτη του Ισλαμικού Κράτους ο οποίος πραγματοποίησε την επίθεση στο Βίρτσμπουργκ της Βαυαρίας», ο Ριγιάντ εμφανίζεται να κραδαίνει ένα μικρό μαχαίρι το οποίο λέει πως θα χρησιμοποιήσει για να σφαγιάσει άπιστους και να εκδικηθεί τους θανάτους ανδρών, γυναικών και παιδιών σε μουσουλμανικές χώρες.

«Θα πραγματοποιήσω επίθεση αυτοκτονίας στη Γερμανία. Θα σας πολεμήσω όσο περισσότερο μπορώ, θα σας σφάξω», δηλώνει ενώπιον κάμερας και προσθέτει: «Το Ισλαμικό Κράτος θα σας επιτεθεί παντού, στα χωριά, τις πόλεις, τα αεροδρόμιά σας».

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επισημαίνει πάντως ότι δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ότι ο άνδρας στο βίντεο (που αναρτήθηκε από το προσκείμενο στο ΙΚ πρακτορείο ειδήσεων Amaq) είναι πράγματι ο δράστης της επίθεσης στο τρένο.

Υπενθυμίζεται πως ο 17χρονος τζιχαντιστής φώναζε πριν επιτεθεί στους επιβάτες: «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος», ενώ οι γερμανικές αρχές εντόπισαν στο σπίτι του μία σημαία του Ισλαμικού Κράτους.

Από τις έρευνες των γαλλικών αρχών στην κατοικία του εντοπίστηκαν και «αρκετά έγγραφα που υποδεικνύουν τις διασυνδέσεις του δράστη με το IK».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως ο υπουργός Εσωτερικών, Γιόαχιμ Χέρμαν, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο δράστης να μιμήθηκε τον δράστη της Νίκαιας.

«Είναι γνωστό ότι τέτοιες πράξεις ενδέχεται να βρίσκουν μιμητές κι αλλού», επισήμανε στη γερμανική τηλεόραση και πρόσθεσε ότι βρέθηκε ένα σημείωμα γραμμένο στα αφγανικά, αραβικά και λατινικά που υποδεικνύει ότι είχε ριζοσπαστικοποιηθεί πρόσφατα και στο οποίο ανέφερε ότι «χρειαζόταν να αντισταθεί».

Το Συνδικάτο Σιδηροδρομικών EVG ζήτησε να ενισχυθεί η προστασία για το προσωπικό και τους επιβάτες της.

Αμφιβολίες σχετικά με την καταγωγή του

Αμφιβολίες σχετικά με το αν ο 17χρονος δράστης της χθεσινοβραδινής επίθεσης εναντίον επιβατών σε τρένο κοντά στο Βίρτσμπουργκ, ήταν πράγματι Αφγανός, εξέφρασαν ωστόσο λίγο αργότερα ειδικοί των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το δεύτερο δημόσιο γερμανικό κανάλι ZDF.

Προβληματισμό έχει επίσης προκαλέσει η ριζοσπαστικοποίησή του σε ιδιαίτερα σύντομο διάστημα.

Οι αμφιβολίες προέρχονται κυρίως από τη γλώσσα που χρησιμοποιεί ο δράστης στο βίντεο που μετέδωσε το «Ισλαμικό Κράτος».

Κατά τους ειδικούς, μιλάει σε γλώσσα Παστούν, η οποία χρησιμοποιείται στην περιοχή του Ινδοκαυκάσου, αλλά έχει διαφορές από την αφγανική και την πακιστανική εκδοχή.

Για τους όρους, δε, «αυτοκτονία», «κυβερνήσεις», «Μουσουλμάνοι» και «στρατός», ο δράστης χρησιμοποιεί την πακιστανική εκδοχή. Επιπλέον, στο δωμάτιό του βρέθηκε πακιστανικό έγγραφο, ενώ το όνομα που δόθηκε από το «Ισλαμικό Κράτος», Μουχαμάντ Ριγιάντ, δεν συμπίπτει με το όνομα με το οποίο έχει γίνει η καταχώρισή του στα γερμανικά αρχεία, δηλαδή Ριάζ Χαν Αχμαντζάι. Θεωρείται δε πιθανό, ο δράστης ο οποίος έφθασε στην Γερμανία πριν από δύο χρόνια ως ασυνόδευτος πρόσφυγας, να δήλωσε Αφγανός προκειμένου να ενισχύσει τις πιθανότητές του για χορήγηση ασύλου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν, υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι ο νεαρός είχε πρόσφατα ριζοσπαστικοποιηθεί, χωρίς ωστόσο αυτό να θεωρείται απολύτως βέβαιο.

Όταν επιτέθηκε με τσεκούρι εναντίον 15 επιβατών του τρένου, εκ των οποίων δύο βρίσκονται ακόμη σε κρίσιμη κατάσταση, ο δράστης φώναξε «Allahu akbar» («Ο Θεός είναι μεγάλος»). Παρόλα αυτά, όσοι τον γνώριζαν, κάνουν λόγο για «αδιανόητη συμπεριφορά», καθώς τον περιγράφουν ως «πιστό μουσουλμάνο», αλλά όχι σε υπερβολικό βαθμό. Ο κ. Χέρμαν σημείωσε σχετικά, ότι οι αρχές θα πρέπει να εξετάσουν, το πώς μπορεί στην Γερμανία κάποιος να ριζοσπαστικοποιηθεί και να φτάσει στη βία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ μάλιστα είναι ενταγμένος στο σύστημα ενσωμάτωσης προσφύγων.

Ο 17χρονος είχε ολοκληρώσει την πρακτική του σε φούρνο, και τις τελευταίες εβδομάδες είχε εγκαταλείψει το κέντρο προσφύγων όπου διέμενε και φιλοξενείτο από γερμανική οικογένεια.