Βραζιλία: Συλλήψεις υπόπτων που σχεδίαζαν επίθεση στους Ολυμπιακούς του Ρίο

Newsroom Newsroom

Βραζιλία: Συλλήψεις υπόπτων που σχεδίαζαν επίθεση στους Ολυμπιακούς του Ρίο

Στη σύλληψη δέκα νεαρών που φέρονται να σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο ντε Ζανέιρο, η διεξαγωγή των οποίων ξεκινά την 5η Αυγούστου, προχώρησε η βραζιλιάνικη ομοσπονδιακή αστυνομία.

Όπως ανακοίνωσε ο Βραζιλιάνος υπουργός Δικαιοσύνης Αλεξάντρ ντε Μοράες, οι ύποπτοι είναι όλοι τους Βραζιλιάνοι, ενώ ανάμεσά τους βρίσκεται και ένας ανήλικος. Ορισμένοι μάλιστα είχαν ορκιστεί πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) «μέσω του Διαδικτύου» κι είχαν προσπαθήσει να αγοράσουν όπλα, αποκάλυψε ο Μοράες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Μπραζίλια.

«Επικοινωνούσαν μεταξύ τους μέσω (των εφαρμογών) WhatsApp και Telegram και μόνο οι δύο γνωρίζονταν από πριν. Ο ηγέτης βρίσκεται στην πολιτεία Παρανά» της νότιας Βραζιλίας, πρόσθεσε ο υπουργός, κάνοντας λόγο για έναν «πολύ ερασιτεχνικό πυρήνα».

Οι δέκα ύποπτοι παρακολουθούνταν από τον Απρίλιο. «Συμμετείχαν σε μια οργάνωση που ονομάζεται "Υπερασπιστές της σαρίας" (σ.σ. του ισλαμικού νόμου) και σχεδίαζαν να αγοράσουν όπλα για να διαπράξουν εγκλήματα στη Βραζιλία αλλά και στο εξωτερικό», σύμφωνα με τον βραζιλιάνο υπουργό Δικαιοσύνης.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Βραζιλίας γνωστοποίησε σε ανακοίνωσή του ότι η επιχείρηση για τη σύλληψη των υπόπτων, που ονομάστηκε Hashtag, διεξήχθη από την ομοσπονδιακή αστυνομία σε εννέα βραζιλιάνικες πολιτείες (Αμαζόνας, Σεαρά, Παραΐμπα, Γκοϊάς, Μίνας Ζεράις, Ρίο ντε Ζανέιρο, Σάο Πάολο, Ρίο Γκράντε ντο Σουλ) με τη συμμετοχή 130 αστυνομικών.

Η βραζιλιάνικη προεδρία ανακοίνωσε ότι ο προσωρινός πρόεδρος Μισέλ Τέμερ συγκάλεσε εκτάκτως το υπουργικό του συμβούλιο.

Δικαστήριο της πολιτείας Παρανά, στη νότια Βραζιλία έκανε λόγο περί ενδείξεων ότι η ομάδα των νεαρών σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει όπλα και τακτικές ανταρτοπολέμου για να διαπράξει τις επιθέσεις.

Περίπου 100 υπόπτους για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις παρακολουθεί η αστυνομία

Παράλληλα, η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας παρακολουθεί περίπου 100 πρόσωπα τα οποία βαρύνουν υποψίες για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις, κυρίως στην περιοχή των τριεθνών συνόρων Βραζιλίας, Παραγουάης και Αργεντινής, αποκάλυψε πηγή προσκείμενη στη βραζιλιάνικη προεδρία.

Η πηγή αυτή ανέφερε εξάλλου ότι στην επιχείρηση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας που διεξήχθη σήμερα, με αποτέλεσμα τη σύλληψη 10 νεαρών που κατηγορούνται ότι προετοιμάζονταν να διαπράξουν τρομοκρατικές ενέργειες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων (5η-21η Αυγούστου), συνεργάστηκαν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και άλλων κρατών.

Ο «ηγέτης» του «πυρήνα» αυτού, τον οποίο ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βραζιλίας χαρακτήρισε «ερασιτεχνικό» ζούσε στην πολιτεία Παρανά, ενώ προσπαθούσε να αγοράσει ένα τουφέκι εφόδου AK-47 από έναν ιστότοπο πώλησης όπλων που έχει έδρα στη γειτονική Παραγουάη.

Οι ύποπτοι είχαν εκφράσει τη «χαρά τους» για τις πρόσφατες «επιθέσεις στη Γαλλία και στις ΗΠΑ», υπογράμμισε επίσης ο Αλεξάντρ ντε Μοράες.

«Επικοινωνούσαν μεταξύ τους μέσω (των εφαρμογών) WhatsApp και Telegram και μόνο οι δύο γνωρίζονταν από πριν», σημείωσε ο υπουργός.

Οι δέκα ύποπτοι παρακολουθούνταν από τον Απρίλιο. «Συμμετείχαν σε μια οργάνωση που ονομάζεται "Υπερασπιστές της σαρίας" (σ.σ. του ισλαμικού νόμου) και σχεδίαζαν να αγοράσουν όπλα για να διαπράξουν εγκλήματα στη Βραζιλία και στο εξωτερικό», σύμφωνα πάντα με τον βραζιλιάνο υπουργό Δικαιοσύνης.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Βραζιλίας γνωστοποίησε, τέλος, σε ανακοίνωσή του ότι η επιχείρηση για τη σύλληψη των υπόπτων, που ονομάστηκε Hashtag, διεξήχθη από την ομοσπονδιακή αστυνομία σε εννέα βραζιλιάνικες πολιτείες (Αμαζόνας, Σεαρά, Παραΐμπα, Γκοϊάς, Μίνας Ζεράις, Ρίο ντε Ζανέιρο, Σάο Πάολο, Ρίο Γκράντε ντο Σουλ) με τη συμμετοχή 130 αστυνομικών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved