Αλληλοκαρφώματα στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό

Newsroom Newsroom

Αλληλοκαρφώματα στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό

Στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη «διχασμένη» για το προσφυγικό Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, που από χτες διεμήνυσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχτεί την πρόταση του Ντόναλντ Τουσκ για αλλαγή σχεδίου για τις ποσοστώσεις. Το κλίμα στη Βελγική πρωτεύουσα είναι ήδη τεταμένο, με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν να δηλώνουν ξεκάθαρα ότι η επιλεκτική αλληλεγγύη δεν είναι αποτελεσματική και πως πρέπει να υπάρχει μια κοινή αντιμετώπιση του ζητήματος. 

Σε δηλώσεις του πριν από τη Σύνοδο, ο κ. Τουσκ επανήλθε στο ζήτημα του προσφυγικού, λέγοντας ότι αποτελεί ένα θέμα στο οποίο είναι δύσκολη η εύρεση «κοινής γλώσσας» μεταξύ των Ευρωπαίων ενώ παράλληλα έκανε λόγο για διχασμό ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση.

«Η σύνοδος αυτή είναι σαφής απεικόνιση του γεγονότος ότι μόνο όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά ακόμη και [σ.σ. αντιμέτωποι] με τα πιο δύσκολα ζητήματα και καθήκοντα.

Όπως με την ευρωπαϊκή άμυνα, για παράδειγμα, ή με το Brexit. Σήμερα λανσάρουμε το PESCO – ένα φιλόδοξο, συνεκτικό και πολύ ρεαλιστικό σχέδιο στον τομέα της άμυνας. Και αύριο θα ολοκληρώσουμε και τυπικά την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Και τα δύο επιτεύγματα αυτά απαίτησαν θάρρος, ρεαλισμό αλλά –πάνω από όλα- την ενότητά μας. Παρεμπιπτόντως, δεν έχω αμφιβολία ότι η πραγματική δοκιμασία της ενότητάς μας θα είναι η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit» είπε ο κ. Τουσκ, και συμπλήρωσε: «Σήμερα και αύριο θα αντιμετωπίσουμε και θέματα στα οποία η έλλειψη ενότητάς μας είναι εμφανής. Και, όπως γνωρίζετε, αναφέρομαι στα θέματα της ΟΝΕ και του προσφυγικού».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξήγησε ότι όσον αφορά στην ΟΝΕ, ο «διαχωρισμός» είναι ανάμεσα στους βόρειους και τους νότιους. «…Και όταν μιλάμε για το προσφυγικό είναι ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι διαχωρισμοί αυτοί συνοδεύονται από «συναισθήματα» που κάνουν την ανεύρεση «κοινής γλώσσας» και «λογικών επιχειρημάτων» δύσκολη.

«Για αυτό και πρέπει να εργαστούμε στην ενότητα ακόμη πιο εντατικά και πιο αποτελεσματικά από πριν» ολοκλήρωσε λέγοντας.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved