Τραμπ – Τίλερσον: Η εκρηκτική χημεία και το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου

Τραμπ – Τίλερσον: Η εκρηκτική χημεία και το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου

Η απομάκρυνση του Ρεξ Τίλερσον από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ  ήταν μεν ανορθόδοξη και ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά, παρόλα αυτά δεν εξέπληξε κανέναν στην Ουάσινγκτον. Και αυτό γιατί οι σχέσεις των δύο αντρών ήταν εδώ και καιρό τεταμένες, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να έχει πολλάκις «αδειάσει» δημόσια τον άλλοτε εκλεκτό του για το νευραλγικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα την αντικατάσταση του Τίλερσον μέσω Twitter, πριν ενημερώσει τον ίδιο προσωπικά για την απόφασή του. Την ίδια ώρα αποκάλυψε ότι τα «ηνία» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα αναλάβει ο Μάικ Πομπέο, διευθυντής της CIA.

Οι διαφωνίες μεταξύ τους έγιναν για πρώτη φορά γνωστές τον Οκτώβριο, όταν το ειδησεογραφικό δίκτυο NBC αποκάλυψε ότι ο Τίλερσον χαρακτήρισε «ηλίθιο» τον Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Πεντάγωνο το καλοκαίρι.

Όπως αναφέρει το CNNi, ο Αμερικανός πρόεδρος γνώριζε το περιστατικό αυτό πριν δημοσιοποιηθεί αλλά παραμένει ασαφές εάν το συζήτησε ποτέ με τον Τίλερσον. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ωστόσο, έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι ο Τίλερσον είχε «στενή σχέση με τον Τραμπ» και τον αποκάλεσε ευφυή. Απέφυγε, όμως, να διαψεύσει ευθέως ότι αποκάλεσε τον Πρόεδρο «ηλίθιο».

 

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr