ΚΟΣΜΟΣ

«Φως» στα μυστικά των Μάγια: Εξέτρεφαν σκύλους για φαγητό

«Φως» στα μυστικά των Μάγια: Εξέτρεφαν σκύλους για φαγητό

Οι Μάγια, ένας πολιτισμός που μεσουρανούσε στην Κεντρική Αμερική για σχεδόν δύο χιλιετίες, ήταν ειδικευμένοι αγρότες, φημισμένοι για την ανάπτυξη άκρως τεχνικών συστημάτων άρδευσης, διαχείρισης του τροπικού κλίματος και παραγωγής πρωτεϊνούχων καλλιεργειών για να τροφοδοτήσουν τους πυκνούς αστικούς πληθυσμούς τους.

Αλλά δεν παρήγαγαν μόνο φασόλια και αραβόσιτο. Μια νέα χημική ανάλυση των οστών των ζώων που βρέθηκαν σε μια πόλη 3.000 ετών στη σύγχρονη Γουατεμάλα, παρέχει την παλαιότερη εικόνα για το πώς ο Μεσοαμερικανικός πολιτισμός -ο οποίος εκτεινόταν σε όλο το Μεξικό, τη Γουατεμάλα και το Μπελίζ και κορυφώθηκε μεταξύ 250 και 900 μ.Χ.– εξέτρεφε και εμπορευόταν σκύλους, ενώ χρησιμοποιούσε μερικούς ακόμα και για τελετουργικούς σκοπούς.

Η ανάλυση δείχνει ότι οι Μάγια στην πόλη Ceibal κρατούσαν αιχμάλωτες άγριες γάτες και όχι μόνο έτρωγαν σκύλους, αλλά τους μετέφεραν σε μεγάλες αποστάσεις από το 400 π.Χ.

«Με την αρχαία Ρώμη, την Μεσοποταμία και την Κίνα, γνωρίζουμε ότι για να οικοδομήσουν τους μεγάλους πολιτισμούς τους, μετακινούσαν ζώα συνεχώς και ότι αυτά ήταν μέρος του οικονομικού τους συστήματος», δηλώνει στο CNNi η Ashley Sharpe, επικεφαλής της έρευνας, αρχαιολόγος στο Τροπικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Smithsonian.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr