ΚΟΣΜΟΣ

Ανατροπή στην υπόθεση Σκριπάλ: Σε υγρή μορφή χορηγήθηκε ο νευροτοξικός παράγοντας

Ανατροπή στην υπόθεση Σκριπάλ: Σε υγρή μορφή χορηγήθηκε ο νευροτοξικός παράγοντας

Σε υγρή μορφή φέρεται να χορηγήθηκε ο νευροτοξικού παράγοντας με τον οποίο δηλητηριάστηκε ο Ρώσος πρώην διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια,στις 4 Μαρτίου στο Σάλσμπερι της Αγγλίας.

Σύμφωνα με το BBC που επικαλείται τα αποτελέσματα έρευνας του Τμήματος Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων, «ένα μικρό ποσοστό του Novichok χρησιμοποιήθηκε σε υγρή μορφή».

Σε προηγούμενη ανακοίνωσή τους οι βρετανικές Αρχές υποστήριξαν πως, όπως προκύπτει από δείγματα που ελήφθησαν από το σπίτι του Σεργκέι Σκριπάλ, υψηλά ποσοστά του Novichok βρέθηκαν στην εξώπορτα και στα χερούλια.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων προ ολίγων ημερών, σε έκθεσή του, επιβεβαίωσε τη θέση που έλαβε το Λονδίνο για τη ρωσική προέλευση του νευροπαραλυτικού παράγοντα.

Ο ΟΑΧΟ, που συνέλεξε τα δικά του δείγματα στην πόλη Σάλσμπερι, έπειτα από αίτημα της Βρετανίας, δεν προχώρησε στην απόδοση ευθυνών για την επίθεση -για την οποία η Ρωσία έχει αρνηθεί κάθε ανάμιξη- ούτε κατονόμασε τον χημικό παράγοντα.

«Τα αποτελέσματα της ανάλυσης από εργαστήρια που όρισε ο ΟΑΧΟ των περιβαλλοντικών και βιοϊατρικών δειγμάτων που συνέλεξε η ομάδα του ΟΑΧΟ επιβεβαιώνουν τα ευρήματα του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά την ταυτότητα του τοξικού χημικού παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε στο Σάλσμπερι και τραυμάτισε σοβαρά τρεις ανθρώπους», αναφέρεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με την ανάλυση στα εργαστήρια του ΟΑΧΟ, η ουσία ήταν «υψηλής καθαρότητας», γεγονός που στηρίζει τον ισχυρισμό της βρετανικής κυβέρνησης για την εμπλοκή της Ρωσίας.

Η υπόθεση προκάλεσε σοβαρή διπλωματική κρίση ανάμεσα στη Μόσχα, η οποία φέρει την ευθύνη, σύμφωνα με το Λονδίνο, αλλά αρνείται κάθε ανάμιξη, και στους Δυτικούς. Είχε αποτέλεσμα το μεγαλύτερο κύμα εκατέρωθεν απελάσεων διπλωματών στην Ιστορία.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr