ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Πολύνεκρες αεροπορικές επιδρομές στη νότια επαρχία Ντεράα

Συρία: Πολύνεκρες αεροπορικές επιδρομές στη νότια επαρχία Ντεράα

Δύο νοσοκομεία υπέστησαν ζημιές και πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν την Κυριακή (24/6) σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον περιοχών που ελέγχουν αντάρτες στη νότια Συρία, κατά πληροφορίες που δημοσιοποίησε μια ΜΚΟ, ενώ το καθεστώς της Δαμασκού αφήνει να πλανάται η απειλή επίθεσης ευρείας κλίμακας.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επέρριψε την ευθύνη για τα φονικά πλήγματα στην επαρχία Ντεράα στην Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας, συμμάχου του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ. Το βράδυ του Σαββάτου, η ίδια ΜΚΟ είχε κάνει λόγο για ρωσικά πλήγματα στον τομέα αυτόν για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο.

Η πίεση αυξάνεται για τους αντάρτες στη νότια Συρία. Σύμφωνα με έναν αξιωματικό των ανταρτών, οι ΗΠΑ αποκλείουν το ενδεχόμενο να αναλάβουν στρατιωτική δράση για να υποστηρίξουν τους αντάρτες. Η γειτονική Ιορδανία καθιστά σαφές ότι δεν είναι σε θέση να υποδεχθεί νέα κύματα προσφύγων.

Η συγκεκριμένη περιοχή έχει υψηλή στρατηγική αξία. Γειτονεύει με την Ιορδανία, αλλά κυρίως με τα υψίπεδα του Γκολάν - μεγάλο μέρος των οποίων έχει καταληφθεί και προσαρτηθεί από το Ισραήλ. Σε αυτήν εφαρμόζεται από τον Ιούλιο του 2017 μια εκεχειρία που διαπραγματεύθηκαν η Μόσχα, η Ουάσιγκτον και το Αμάν.

Όμως από την Τρίτη, οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ εντείνουν τους βομβαρδισμούς στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας, γεγονός που αφήνει να εννοηθεί ότι επίκειται άμεσα μια επιχείρηση. Έχουν αποσπάσει τμήματα της επαρχίας από τους αντάρτες, με την ανακατάληψη τεσσάρων κοινοτήτων στη Ντεράα.

«Πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικά πλήγματα που διεξήγαγαν ρωσικά αεροσκάφη» εναντίον διαφόρων κοινοτήτων στην ανατολική Ντεράα, ανέφερε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν. Σε δύο από τις κοινότητες αυτές, τα αεροπορικά πλήγματα προκάλεσαν ζημιές σε δύο νοσοκομεία, τα οποία τέθηκαν προσωρινά εκτός λειτουργίας, πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι αντάρτες ανταπέδωσαν με πυρά πυροβολικού εναντίον περιοχών που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις κι ένα κοριτσάκι σκοτώθηκε την Κυριακή στην επαρχία Σουέιντα, μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας αξιωματικός των ανταρτών ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον τους έχει προειδοποιήσει πως δεν μπορούν να υπολογίζουν σε μια αμερικανική στρατιωτική επέμβαση.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

Ρoή Ειδήσεων