ΚΟΣΜΟΣ

Ελεύθερη μετά από 18 χρόνια γυναίκα που καταδικάστηκε για άμβλωση

Ελεύθερη μετά από 18 χρόνια γυναίκα που καταδικάστηκε για άμβλωση

To 2000 ηΜαριάνα Λόπεςείχε καταδικαστεί από τις Αρχές του Ελ Σαλβαδόρ σεποινή 25 ετών κατηγορούμενη πως προχώρησε σε άμβλωση.Η 40χρονη, σήμερα, γυναίκα αποφυλακίστηκε μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες.

Η Λόπες είναι η τέταρτη υπήκοος του Ελ Σαλβαδόρ η οποία είχε κριθεί ένοχη της κατηγορίας πως έκανε άμβλωση. Αφέθηκε ελεύθερη στην αρχή της χρονιάς.

Ενημερώθηκε για την αποφυλάκισή της από τον υφυπουργό Δικαιοσύνης και Ασφάλειας Ραούλ Λόπες, ο οποίος μετέβη προσωπικά στη φυλακή της Ισάλκο, 60 χλμ. δυτικά του Σαν Σαλβαδόρ, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο το γραφείο Τύπου της υπηρεσίας σωφρονιστικών καταστημάτων.

Η Λόπες είχε καταδικαστεί για φόνο το 2000 για τον τερματισμό μιας κύησης. Το Ελ Σαλβαδόρ συγκαταλέγεται στις χώρες με τις αυστηρότερες νομοθεσίες στο θέμα της άμβλωσης.

Η απελευθέρωσή της σήμανε «μια μεγάλη νίκη για τις γυναίκες που καταδικάζονται άδικα από ένα σύστημα στο οποίο κυριαρχεί το ματσίσμο (σ.σ. η ανδροκρατική αντίληψη με βάση την οποία οι γυναίκες αντιμετωπίζονται σαν κατώτερα όντα), η πατριαρχία κι ο μισογυνισμός», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Άνα Μαρτίνες, δικηγόρος η οποία εκπροσωπεί μια ένωση πολιτών για την αποποινικοποίηση της άμβλωσης (ACDATEE) στο Ελ Σαλβαδόρ.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr