ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ καλούν τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να επιβάλλουν κυρώσεις στο Ιράν

Οι ΗΠΑ καλούν τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να επιβάλλουν κυρώσεις στο Ιράν

Οι ΗΠΑ απαίτησαν την Τετάρτη από τους 14 εταίρους τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλλουν κυρώσεις στο Ιράν σε αντίποινα για την «κακόβουλη συμπεριφορά» του στη Μέση Ανατολή, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ αφιερωμένης στην εφαρμογή της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Ενώπιον μιας χώρας που παραβιάζει συνεχώς τις αποφάσεις αυτού του Συμβουλίου, είναι επιτακτική ανάγκη να αποφασίσουμε (να υπάρξουν) σημαντικές συνέπειες», δήλωσε ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζόναθαν Κόεν. «Γι' αυτό προτρέπουμε τα μέλη αυτού του Συμβουλίου να ενωθούν μαζί μας και να επιβάλλουν κυρώσεις που θα στοχοθετούν την κακόβουλη συμπεριφορά του Ιράν στη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε.

Επρόκειτο για την πρώτη συνεδρίαση του ΣΑ για το ζήτημα μετά την ανακοίνωση, την 8η Μαΐου, του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που είχε επικυρωθεί με ομόφωνη απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ (την υπ' αρ. 2231) τον Ιούλιο του 2015.

Την 24η Μαΐου, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) επιβεβαίωσε για 11η φορά ότι διαπίστωσε πως η Τεχεράνη τηρεί στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο Τζόναθαν Κόεν επανέλαβε για άλλη μια φορά την κατηγορία ότι το Ιράν προμηθεύει με βαλλιστικούς πυραύλους τους σιίτες αντάρτες Χούτι της Υεμένης, παραβιάζοντας το διεθνές εμπάργκο όπλων.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr