Σκάνδαλο διαφθοράς στη Βραζιλία

Σκάνδαλο διαφθοράς στη Βραζιλία

Συνεργάτες του υπουργού Εργασίας της Βραζιλίας Κάρλους Λούπι φέρονται να απαιτούσαν δωροδοκίες από μη κυβερνητικές οργανώσεις που ανελάμβαναν κρατικές συμβάσεις, αποκάλυψε χθες το ειδησεογραφικό περιοδικό Veja που επικαλέστηκε βουλευτές που δεν κατονομάζει και κρατικούς λειτουργούς.  

  Εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας διέψευσε τις πληροφορίες αυτές μιλώντας τηλεφωνικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, αρνούμενος να κάνει περαιτέρω σχόλια. Οι ΜΚΟ που κατονομάζονται στο δημοσίευμα δεν απάντησαν μέχρι στιγμής κληθείσες να σχολιάσουν.    Σύμφωνα με το Veja, οι αξιωματούχοι που φέρονται να ζητούσαν δωροδοκίες, περιλαμβανομένου του πρώην διευθυντή του γραφείου του Λούπι, Μαρσέλου Πανέγια, καθώς και του πρώην συμβούλου του Βεβέρτον Ρόσας, που είναι σήμερα βουλευτής, διέψευσαν τις καταγγελίες.   

Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ έχει ζητήσει τις παραιτήσεις πέντε υπουργών για ηθικά παραπτώματα αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της εφέτος, κάτι το οποίο ενίσχυσε την εικόνα της, αφού εμφανίζεται σκληρή έναντι της διαφθοράς, αλλά έχει προκαλέσει εντάσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό.    Ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Εργατικού Κόμματος στην κάτω βουλή, Ζιοβάνι Κεϊρόις, είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ότι η υπόθεση σε βάρος των συνεργατών του Λούπι --ο οποίος ανήκει στο κόμμα αυτό, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ρουσέφ-- θα πρέπει να ερευνηθούν και να υπάρχουν αυστηρές τιμωρίες εάν αποδειχθεί ότι ισχύουν.   

"Σε κάθε δημόσιο θεσμό υπάρχει η πιθανότητα παράβασης καθήκοντος από δημόσιους λειτουργούς. Αλλά είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι ο υπουργός δεν αναμίχθηκε σε αυτές τις δραστηριότητες, εάν υπήρξαν", είπε.