ΚΟΣΜΟΣ

Λύθηκε το μυστήριο με τον υγρό τάφο του θρυλικού αντιτορπιλικού «USS Abner Read»

Λύθηκε το μυστήριο με τον υγρό τάφο του θρυλικού αντιτορπιλικού «USS Abner Read»

ΤοUSSAbnerRead, ένααμερικάνικο αντιτορπιλικόμε περισσότερα από 300 μέλη πληρώματος, έπλεε κοντά σε ένα νησί της επικρατείας της Αλάσκα στις 18 Αυγούστου του 1943, «κυνηγώντας» γιαπωνέζικα υποβρύχια. 01:50 τα ξημερώματα, μία τεράστια έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα να αποκοπεί η πρύμνη από το υπόλοιπο πλοίο και ναβρεθούν στη θάλασσα περί τους 90 ναύτες. Περίπου20 εξ αυτών διασώθηκαν, ένας έχασε τη ζωή του και 70 δεν βρέθηκαν ποτέ.

Η ακριβής τοποθεσία των σορών τους παρέμενε μυστήριο έως και φέτος τον Ιούλιο, όταν ερευνητές ομάδας, που έφτιαξε η Εθνική Ωκεανική και Ατμοσφαιρική Διοίκηση, ξεκίνησαν το δύσκολο έργο του εντοπισμού της πρύμνης. Κάτι που κατόρθωσαν με τη χρήση εξελιγμένων εργαλείων.

Ο Daryl Weathers, μέλος του πληρώματος του USS Abner Read, δήλωσε έκπληκτος από την ανακάλυψη.

Ο 94χρονος σήμερα Weathers περιέγραψε πώς το πλήρωμα προσπάθησε να σώσει όσους έπεσαν στη θάλασσα μετά την έκρηξη, όμως, όπως είπε, υπήρχε διαρροή καυσίμων στο σημείο, γεγονός που έκανε την ανάσυρση τους πολύ δύσκολη.

«Γλιστρούσαν και δεν μπορούσαμε να τους κρατήσουμε», είπε στο CNNi. Το πλήρωμα έριξε μία βάρκα στο νερό και σωσίβια, όμως, οι καιρικές συνθήκες έκαναν τις προσπάθειες διάσωσης σχεδόν αδύνατες.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr