ΚΟΣΜΟΣ

Χάος στο Χέμνιτς: Πώς ο θάνατος ενός Γερμανού οδήγησε μια πόλη «στα άκρα» (pics)

Χάος στο Χέμνιτς: Πώς ο θάνατος ενός Γερμανού οδήγησε μια πόλη «στα άκρα» (pics)

Ένα αυτοσχέδιο μνημείο με λουλούδια και κεριά στο κέντρο του Χέμνιτς (Chemnitz), στο σημείο όπου έπεσε νεκρός 35χρονος Γερμανός από το μαχαίρι, όπως καταγγέλλεται, δύο μεταναστών, η ηχηρή επιβεβαίωση μιας κοινωνίας οργισμένης και διχασμένης απέναντι στους πρόσφυγες, τους κυβερνώντες αλλά και τους συμπατριώτες της.

Πολλοί είναι όσοι πηγαίνουν να τιμήσουν τη μνήμη του θύματος, ελάχιστοι όσοι δέχονται να μιλήσουν μπροστά στην κάμερα. Νιώθουν οργή. Όχι μόνο για τα γεγονότα αλλά και για τον τρόπο που παρουσιάζεται η πόλη τους: «Είναι απαράδεκτο και θλιβερό αυτό που συμβαίνει στην πόλη μας, το Χέμνιτς. Δεν είμαι κατά των ξένων ή των μεταναστών. Όμως, νιώθω πως δεν μπορώ να αφήσω της σύντροφο ή τα παιδιά μου μόνα τους στο δρόμο. Δεν νιώθω πια ασφαλής στην ίδια την πατρίδα μου», λέει ένας άνδρας που ζητά να μην κατονομαστεί. Ένας δεύτερος άνδρας τον τραβά για να φύγουν. «Το καλό που σας θέλω, να πείτε την αλήθεια και μόνο αυτή. Τα μίντια δεν κάνουν άλλη δουλειά από το να διασπείρουν ψεύδη για εμάς», λέει μέσα απ’τα δόντια του καθώς απομακρύνεται.

Ήταν μία ταραχώδης εβδομάδα που αποκάλυψε τις πληγές, το θυμό και το βαθύ διχασμό της γερμανικής κοινωνίας απέναντι τόσο στο παρελθόν της όσο και στο παρόν της.

«Έμεινα κατάπληκτος από το μέγεθος της αντίστασης, της δυσπιστίας, της βίας με την οποία απάντησε ο κόσμος», λέει ο Βέρνερ Πάτσελτ (Werner Patzelt), καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο της Δρέσδης που παρακολουθεί εδώ και χρόνια την εξέλιξη της άκρας δεξιάς στη Γερμανία: «Φοβάμαι πως καμία πολιτική δράση δεν μπορεί να σταματήσει την καταστροφική ακολουθία των γεγονότων. Υπάρχει ένας διογκούμενος θυμός που καμία πολιτική δύναμη δε σταματά».

Κενό στην ενημέρωση και όργιο παραπληροφόρησης

Όμως, πώς μία ανθρωποκτονία κατέληξε να απελευθερώσει τη λαϊκή οργή;

Η αρχική ανακοίνωση της αστυνομίας έκανε λόγο για «φραστική αντιπαράθεση» μεταξύ ατόμων «διαφορετικών εθνικοτήτων» που κατέληξε βίαια. Ένας 35χρονος άνδρας σκοτώθηκε και δύο συνελήφθησαν. Καμία άλλη λεπτομέρεια επί του κινήτρου, του όπλου ή των εμπλεκόμενων δεν έγινε γνωστή.

Ωστόσο, η «φειδώς» αυτή - εν μέσω εν εξελίξει έρευνας - από επίσημα χείλη, πυροδότησε αστραπιαία μία ακατάσχετη εικοτολογία στα social media όπου η αυθαιρεσία οργίασε.

Κι ήταν αυτό το κενό στην ενημέρωση που προκάλεσε όργιο παραπληροφόρησης, πυροδοτώντας το φανατισμό, την πόλωση, τη βία.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr