ΚΟΣΜΟΣ

Αργεντινή: Χάος από την κατάρρευση του πέσο – Νέο πρόγραμμα λιτότητας εξήγγειλε ο Μάκρι

Αργεντινή: Χάος από την κατάρρευση του πέσο – Νέο πρόγραμμα λιτότητας εξήγγειλε ο Μάκρι

O κεντροδεξιός πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας που περιλαμβάνει την κατάργηση υπουργείων και μεγαλύτερη φορολόγηση των εξαγωγών, με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και τη σταθεροποίηση της οικονομίας, που είναι αντιμέτωπη με μια κατάρρευση του πέσο.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα βασικό πρόβλημα: να μην ξοδεύουμε περισσότερα από αυτά που έχουμε, να κάνουμε προσπάθειες για την εξισορρόπηση των δημοσίων οικονομικών», δήλωσε ο Μάκρι σε ηχογραφημένο μήνυμά του.

Η κυβέρνηση θεωρεί προτεραιότητα τη μείωση του χρόνιου δημοσίου ελλείμματος, που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό -ο δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να αυξηθεί με ρυθμό που θα ξεπεράσει το 30% το 2018 - και καθιστά ευάλωτη την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.

Πάντως, όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, από τα 22 μέλη του υπουργικού συμβουλίου, αναμένεται να απαλλαγούν από τα καθήκοντά τους τα 10.

Ο Αργεντινός υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νικολάς Ντουχόβνε θα ταξιδέψει το βράδυ της Δευτέρας στην Ουάσινγκτον. Αύριο Τρίτη, προγραμματίζεται να έχει συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, την Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να διαπραγματευθεί την αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης που υπεγράφη τον Ιούνιο ανάμεσα στα δύο μέρη.

Παρά τη χορήγηση του δανείου των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ΔΝΤ στην Αργεντινή -η πρώτη δόση του οποίου, ύψους 15 δισεκ. δολαρίων, ήδη εκταμιεύθηκε και εν μέρει δαπανήθηκε- η κατάσταση για την ευάλωτη αργεντίνικη οικονομία συνέχισε να επιδεινώνεται.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr