ΚΟΣΜΟΣ

Τέσσερις άνθρωποι εμφάνισαν καρκίνο μετά από μεταμόσχευση οργάνων του ίδιου δότη

Τέσσερις άνθρωποι εμφάνισαν καρκίνο μετά από μεταμόσχευση οργάνων του ίδιου δότη

Μία πολύ σπάνια περίπτωση, κατά την οποία τέσσερις ασθενείς εμφάνισαν καρκίνο του μαστού, αφότου έλαβαν όργανα από τον ίδιο δότη, αποκαλύπτει μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Για τρεις εξ αυτών, μάλιστα, η κατάληξη ήταν μοιραία.

Πρόκειται για τέσσερις ευρωπαίους, στους οποίους ο καρκίνος εμφανίστηκε χρόνια μετά τις μεταμοσχεύσεις τους. Όπως εξηγεί η Dr. Frederike Bemelman, καθηγήτρια νεφρολογίας στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και συντάκτρια της μελέτης, πρόκειται για πολύ σπάνια περίπτωση, η πρώτη την οποία αντιμετώπισε στα 20 χρόνια που ασχολείται με τις μεταμοσχεύσεις.

Η 53χρονος δότης δεν είχε γνωστές ιατρικές παθήσεις και η κακοήθεια ήταν άγνωστη όταν συγκομίστηκαν τα νεφρά, οι πνεύμονες, το ήπαρ και η καρδιά.

Τρεις εκ των ασθενών πέθαναν έπειτα από μετάσταση του καρκίνου σε άλλα όργανα. Ο τέταρτος επέζησε έπειτα από μια σειρά θεραπειών, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης του μοσχεύματος, αλλά και διακοπής της χορήγησης ανοσοκαταστολής και χημειοθεραπείας.

Σύμφωνα με την Dr. Bemelman, μόλις εμφανιστεί καρκίνος που προέρχεται από δότη, είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί το όργανο. Ωστόσο, ο καθηγητής Graham Lord του πανεπιστημίου King’s College του Λονδίνου, αναφέρει ότι κάτι τέτοιο εξαρτάται από τον τύπο του καρκίνου και τα ποσοστά επιβίωσης.

Η κακοήθεια δεν είχε εντοπιστεί

Η δότης πέθανε το 2007 από εγκεφαλικό. Αμέσως έγινε πλήρης ιατρική εξέταση των οργάνων της -πνευμόνια, νεφρά, καρδιά, συκώτι- που θα δίνονταν για μεταμοσχεύσεις, χωρίς να διαγνωστεί κάποια κακοήθεια.

Δεκαέξι μήνες μετά τη μεταμόσχευση, η ασθενής που έλαβε τον πνεύμονα, μια 42χρονη γυναίκα, εισήχθη στο νοσοκομείο, καθώς παρουσίασε δυσλειτουργίες στο μόσχευμα.

Μετά από ανίχνευση κυττάρων καρκίνου του μαστού στους λεμφαδένες της, μια ανάλυση DNA έδειξε ότι ο καρκίνος προήλθε από την δότη.

Η 62χρονη που έλαβε το αριστερό νεφρό και η 59χρονη που έλαβε το συκώτι, πέθανε εξαιτίας της ίδιας κακοήθειας το 2013 και το 2014 αντίστοιχα.

Τα πλεονεκτήματα υπερτερούν των κινδύνων

Η μελέτη δείχνει ότι η δότης είχε «μικρομεταστάσεις», ομάδες καρκινικών κυττάρων που είχαν εξαπλωθεί από τον τόπο προέλευσής τους, αλλά ήταν πολύ μικρές για να ανιχνευθούν.

Προηγούμενες μελέτες αναφέρουν ότι η μετάδοση του καρκίνου μπορεί να συμβεί με τη μεταμόσχευση οργάνων, αλλά πιστεύεται ότι είναι η πρώτη περίπτωση μεταφοράς καρκίνου του μαστού.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr