Υεμένη: 79 σιίτες αντάρτες και επτά άμαχοι σκοτώθηκαν μέσα σε 48 ώρες

Newsbomb

Υεμένη: 79 σιίτες αντάρτες και επτά άμαχοι σκοτώθηκαν μέσα σε 48 ώρες

Δεκάδες σιίτες αντάρτες σκοτώθηκαν μέσα σε δύο μέρες από αεροπορικούς βομβαρδισμούς της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στην επαρχία Χοντάιντα της Υεμένης, χώρας όπου ο πόλεμος μαίνεται, ανέφεραν στρατιωτικές και ιατρικές πηγές.

Τα πλήγματα, τα οποία στοχοθέτησαν θέσεις των ανταρτών Χούτι στη δυτική επαρχία που βρέχεται από την Ερυθρά Θάλασσα, στοίχισαν επίσης τη ζωή σε τουλάχιστον επτά αμάχους, κατά τις ίδιες πηγές.

Τον Μάρτιο του 2015, η Σαουδική Αραβία, που γειτονεύει με την Υεμένη, τέθηκε επικεφαλής μιας στρατιωτικής συμμαχίας πολλών κρατών κι επενέβη στον πόλεμο για να βοηθήσει την κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι να σταματήσει την προέλαση των Χούτι, που είχαν καταλάβει μεγάλο μέρος της χώρας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά.

Η συμμαχία, η αεροπορία της οποίας αποτελεί ένα ατού κρίσιμης σημασίας στη σύρραξη, κατάφερε να εκδιώξει τους αντάρτες από πολλές περιοχές του νότου, όμως οι Χούτι συνεχίζουν να ελέγχουν τη Σαναά και πολλές άλλες περιοχές. Οι προσπάθειες να τερματιστεί ο πόλεμος με διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους αντιμαχόμενους έχουν αποτύχει.

Τη 18η Σεπτεμβρίου, αφού δεν διεξήχθησαν οι συνομιλίες που ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει ότι θα φιλοξενούσε στη Γενεύη, η συμμαχία προχώρησε στην επανέναρξη της ευρείας κλίμακας επιχείρησης — την οποία ανέστειλε τον Ιούνιο — για την ανακατάληψη της πόλης Χοντάιντα, πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας όπου βρίσκεται ένα λιμάνι ζωτικής σημασίας, αφού από αυτό εισέρχεται στη χώρα το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας και των εισαγόμενων εμπορευμάτων.

Ωστόσο η έκταση των μαχών στην πόλη και τα περίχωρά της είναι σχετικά περιορισμένη: η συμμαχία εξαπολύει κυρίως αεροπορικές επιδρομές στην πόλη και την επαρχία.

Όμως τις προηγούμενες 48 ώρες, επιδρομές έπληξαν δύο αγροκτήματα, δύο στρατόπεδα εκπαίδευσης και μια θέση κοντά στο λιμάνι της Χοντάιντα, είπαν πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

Ό,τι συμβαίνει, σκάει και στο Instagram! Ακολούθησέ μας!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved