ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Σε ενότητα καλεί τους υπουργούς της η Μέι ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Brexit: Σε ενότητα καλεί τους υπουργούς της η Μέι ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι προέτρεψε τους υπουργούς της να παραμείνουν ενωμένοι για να διασφαλίσουν μια συμφωνία για το Brexit, μία ημέρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, η Μέι έκανε έκκληση για επίδειξη ενότητας, προκειμένου να φιμώσουν με αυτόν τον τρόπο εκείνους που την πιέζουν να επανεξετάσει τη στρατηγική αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καθώς απομένουν λιγότεροι από έξι μήνες πριν από το οριστικό διαζύγιο, οι συνομιλίες έχουν φτάσει σε αδιέξοδο με αφορμή τον λεγόμενο «μηχανισμό ασφαλείας» για την Ιρλανδία, δηλαδή το σχέδιο που θα διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχει ένα «σκληρό» σύνορο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Ο εκπρόσωπος της Μέι είπε ότι στο υπουργικό συμβούλιο έγινε μια «λεπτομερής και εκτενής συζήτηση» για το θέμα των συνόρων. Όλοι οι υπουργοί απέρριψαν ομόφωνα μια συμφωνία που οδηγούσε σε «διαίρεση» του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Η πρωθυπουργός είπε ότι αναμφίβολα θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές μπροστά μας, αυτή είναι η φύση των διαπραγματεύσεων. Είπε ότι έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει ένα Brexit που θα πληροί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, θα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και την ασφάλεια και θα διατηρεί την ένωσή μας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Οι υπουργοί εξέφρασαν επίσης τις ανησυχίες τους για αυτόν τον μηχανισμό ασφαλείας ενώ προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία της συνόδου σε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν οκτώ μέλη της κυβέρνησης, αργά το βράδυ της Δευτέρα, για να συζητήσουν το Brexit και τη στρατηγική της πρωθυπουργού. Όταν ρωτήθηκε αν κάποιοι από αυτούς εξετάζουν την πιθανότητα να παραιτηθούν, ο εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr