Επιστολή φιλίας Σαρκοζί στον Νετανιάχου μετά την γκάφα στις Κάννες

Επιστολή φιλίας Σαρκοζί στον Νετανιάχου μετά την γκάφα στις Κάννες

Προσπάθεια να διορθώσει την πρόσφατη γκάφα στην οποία υπέπεσε στις Κάννες, επιχείρησε ο Νικολά Σαρκοζί, στέλνοντας επιστολή στον Μπενιαμίν Νετανιάχου για το θάνατο του πεθερού του.

Ο Γάλλος πρόεδρος με αυτόν τρόπο επιθυμεί να βελτιώσει το κλίμα στις μεταξύ τους σχέσεις  μετά το απρόοπτο που συνέβη στην διάσκεψη της Ομάδας των G-20, όταν ακούστηκε κατά λάθος να αποκαλεί «ψεύτη» τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, απευθυνόμενος στον Μπάρακ Ομπάμα.

Παράλληλα, η επιστολή του Σαρκοζί προς τον Νετανιάχου, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους από το γραφείο του ισραηλινού ηγέτη, αναφέρει: «Η φιλία μου είναι δεδομένη και οι διαφορετικές μας απόψεις σχετικά με τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή και οι ερμηνείες που εμφανίζονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν την επηρεάζουν».

Υπενθυμίζεται ότι τα ΜΜΕ την περασμένη εβδομάδα μετέδωσαν ότι ο Σαρκοζί είπε στον Ομπάμα, χωρίς να γνωρίζει ότι τους άκουγαν οι δημοσιογράφοι μέσω της ταυτόχρονης μετάφρασης: «Δεν αντέχω τον Νετανιάχου, είναι ψεύτης».

Μάλιστα, ο Ομπάμα, σύμφωνα με τον γάλλο διερμηνέα, απάντησε: «Εσύ δεν τον αντέχεις άλλο, αλλά εγώ είμαι υποχρεωμένος να διαπραγματεύομαι μαζί του ακόμη περισσότερο από εσένα.»

Συλλυπητήριο μήνυμα στον Νετανιάχου για τον θάνατο του Σμουέλ Μπεν Αρτζι, πατέρα της συζύγου του Σάρα,  πριν από μία εβδομάδα στην Ιερουσαλήμ, απέστειλε και ο Αμερικανός πρόεδρος.