ΚΟΣΜΟΣ

«Μάταιες» χαρακτηρίζει η Κούβα τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ

«Μάταιες» χαρακτηρίζει η Κούβα τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση της Κούβας χαρακτήρισε τις νέες κυρώσεις που σχεδιάζουν να επιβάλουν στη χώρα οι ΗΠΑ μια μάταιη απόπειρα να εξαναγκαστεί η Αβάνα να αλλάξει πολιτική, προβλέποντας ότι το μοναδικό αποτέλεσμά της θα είναι να απομονωθεί περαιτέρω η Ουάσινγκτον σε διεθνές επίπεδο.

Ο Τζον Μπόλτον, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ανήγγειλε την Πέμπτη ότι πάνω από είκοσι εταιρείες της Κούβας, οι οποίες συνδέονται με τον στρατό ή την υπηρεσία πληροφοριών της κομμουνιστικής κυβέρνησης της νήσου, θα προστεθούν στις 100 και πλέον με τις οποίες απαγορεύεται στους Αμερικανούς να συναλλάσσονται ή να γίνονται πελάτες τους.

Ο Μπόλτον έκανε αυτή την ανακοίνωση μόλις μία ώρα αφού 189 κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών απηύθυναν έκκληση με απόφασή τους να τερματιστεί το αμερικανικό εμπάργκο στην Κούβα. Η Ουάσινγκτον προσπάθησε — ανεπιτυχώς — να τροποποιηθεί το κείμενο της απόφασης, ώστε να ασκηθεί πίεση στην Αβάνα να βελτιώσει την κατάσταση ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, που καταπατώνται, όπως ερίζει.

Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ έχει μεν πολιτικό βάρος, αλλά μόνο το αμερικανικό Κογκρέσο μπορεί να άρει το εμπάργκο που ισχύει πάνω από μισό αιώνα, και η Κούβα καταγγέλλει ότι είναι ένας οικονομικός αποκλεισμός που της προκαλεί ασφυξία και δυσθεώρητη ζημία.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr