Το Ιράκ ζητά κυρώσεις εναντίον της ExxonMobil

Το Ιράκ ζητά κυρώσεις εναντίον της ExxonMobil

Τρόπους προκειμένου να επιβάλει κυρώσεις στη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία του κόσμου, την ExxonMobil  εξετάζει η ιρακινή κυβέρνηση , επειδή τον προηγούμενο μήνα υπέγραψε ένα συμβόλαιο με τον αυτόνομο θύλακα του Κουρδιστάν,  όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ.


«Η κυβέρνηση εξετάζει διάφορες επιλογές, κυρίως για να ζητήσει από την ExxonMobil να αναστείλει το συμβόλαιό της με το Κουρδιστάν. Εξετάζει ακόμη τις κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν σε βάρος αυτής της εταιρείας» ανέφερε μία πηγή του υπουργείου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Συγκεκριμένα στις  18 Οκτωβρίου η ExxonMobil υπέγραψε με την κυβέρνηση του Κουρδιστάν συμβόλαιο για την εκμετάλλευση έξι πετρελαιοπηγών. 

Σύμφωνα με το υπουργείο, δύο από αυτές, η Μπαρνταράς και η Αλκός, δε βρίσκονται στην περιοχή του Κουρδιστάν αλλά στην επαρχία Νιβίν, μία περιοχή την οποία οι Κούρδοι επιθυμούν να προσαρτήσουν.

«Η κυβέρνηση πιστεύει ότι το πετρέλαιο είναι ο πλούτος όλων των Ιρακινών και ότι αν το υπουργείο δεν διαθέτει τον κύριο έλεγχο των συμβολαίων, κάθε επαρχία θα μπορεί να αποφασίζει να υπογράφει ένα συμβόλαιο και αυτό θα καταστρέψει την ενότητα του Ιράκ και θα οδηγήσει στον κατακερματισμό της χώρας» πρόσθεσε η πηγή.