«Η Φουκουσίμα δεν εμποδίζει πλέον την οικονομία»

«Η Φουκουσίμα δεν εμποδίζει πλέον  την οικονομία»

Tην ανάκαμψη της χώρας σε μεγάλο βαθμό μετά τον σεισμό της 11ης Μαρτίου  επεσήμανε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα  ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε  πως η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα δεν αποτελεί πλέον εμπόδιο για την ιαπωνική οικονομία. 


«Έχουν περάσει οκτώ μήνες από τον σεισμό...οι υποδομές και η τοπική οικονομία στις πληγείσες περιοχές έχουν αποκατασταθεί...αρκετά εργοστάσια έχουν ξαναρχίσει την παραγωγή τους», τόνισε ο Νόντα στη σύνοδο των κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (Asean) που πραγματοποιείται στο Μπαλί της Ινδονησίας. 

«Σε σταθερή φάση ψύξης»  βρίσκονται οι τρεις αντιδραστήρες στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι που καταστράφηκαν στις 11 Μαρτίου βρίσκονται όπως είπε « και το πυρηνικό δυστύχημα (της Φουκουσίμα) δεν αποτελεί πλέον εμπόδιο για την οικονομία της Ιαπωνίας», έσπευσε να  προσθέσει. 

Ο ίδιος κατέστησε  επίσης σαφές πως η ιαπωνική οικονομία γνώρισε μια θεαματική ανάκαμψη μετά το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν της περιοχή Τοχόκου, καταστρέφοντας ή προκαλώντας ζημιές σε υποδομές και εργοστάσια, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα σε επιχειρήσεις και διακόπτοντας τις αλυσίδες ανεφοδιασμού. 

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως οι εξαγωγές της Ιαπωνίας ανέκαμψαν δυναμικά, αν και οι σοβαρές πλημμύρες στην Ταϊλάνδη προκάλεσαν προβλήματα στα ιαπωνικά εργοστάσια και σε αυτά των προμηθευτών τους, κυρίως στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας

Ο Νόντα διαβεβαίωσε τους ασιάτες εταίρους του ότι η Ιαπωνία θα συμμετάσχει στην «Διειρηνική Σύμπραξη» (TPP)  μια πρωτοβουλία του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα η οποία θα μπορούσε να γίνει η μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερων συναλλαγών του κόσμου. 

«Η Ιαπωνία θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τις χώρες του Asean...Η ανάκαμψη της Ιαπωνίας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς να έχει σχέσεις με την περιοχή της ανατολικής Ασίας και η ευημερία της ανατολικής Ασίας δεν θα επιτευχθεί χωρίς την συμβολή της Ιαπωνίας», κατέληξε ο ίδιος .