Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί την αιγυπτιακή ηγεσία για αγριότητες

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί την αιγυπτιακή ηγεσία  για αγριότητες

Για πρακτικές οι οποίες ορισμένες φορές ξεπερνούν ακόμη και εκείνες που εφαρμόζονταν επί προεδρίας του Χόσνι Μουμπάρακ, κατηγόρησε η Διεθνής Αμνηστία την αιγυπτιακή ηγεσία.

Μάλιστα, η οργάνωση τόνισε ότι το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Αιγύπτου (SCAF), το οποίο ανέλαβε την εξουσία μετά την εκδίωξη του Μουμπάρακ το Φεβρουάριο, έδωσε υποσχέσεις για τη βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, τις οποίες όμως δεν τήρησε.  

Συγκεκριμένα, σε έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία τονίζει ότι τα στρατοδικεία έχουν δικάσει χιλιάδες πολίτες και ότι παρατάθηκε η ισχύς του νόμου έκτακτης ανάγκης. Τα βασανιστήρια συνεχίζονται στη διάρκεια κράτησης από το στρατό, ενώ υπάρχουν πολλές πληροφορίες ότι οι δυνάμεις ασφαλείας δίνουν όπλα σε "κακοποιά στοιχεία" για να πυροβολούν τους διαδηλωτές.  

«Το SCAF συνεχίζει τα καταπιεστικά μέτρα από τα οποία οι διαδηλωτές της 25ης Ιανουαρίου αγωνίστηκαν τόσο να απαλλαγούν», δήλωσε ο Φίλιπ Λούτερ, διευθυντής του αρμόδιου για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, ως τον Αύγουστο, το στρατιωτικό συμβούλιο παραδέχθηκε ότι περίπου 12.000 άνθρωποι είχαν δικαστεί από στρατοδικεία και τουλάχιστον 13 καταδικάσθηκαν σε θάνατο. Κατά τη Διεθνή Αμνηστία, οι δίκες αυτές ήταν «απολύτως άδικες».

Οι κατηγορίες σε βάρος των διαδηλωτών συμπεριελάμβαναν «παραβίαση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας» και «προσβολή του στρατού». «Η Διεθνής Αμνηστία εκτιμά ότι το στρατιωτικό συμβούλιο υλοποίησε μερικές μόνο από τις δεσμεύσεις του που έχει αναλάβει δημοσίως και ότι σε ορισμένους τομείς τα πράγματα έγιναν χειρότερα», αναφέρει η οργάνωση και τονίζει ότι δημοσιογράφοι και εκφωνητές έχουν κληθεί από στρατιωτικούς εισαγγελείς σε μια προσπάθεια των αρχών να εμποδίσουν αρνητικές μεταδόσεις. 

«Ο αιγυπτιακός στρατός δε μπορεί να συνεχίζει να επικαλείται την ασφάλεια για να εφαρμόζει τις ίδιες πρακτικές που είδαμε επί Χόσνι Μουμπάρακ. Για να είναι πραγματική η μετάβαση σε μια νέα Αίγυπτο, όπως ζητούν οι διαδηλωτές, το SCAF πρέπει να επιτρέψει την ελευθερία της έκφρασης, τις συγκεντρώσεις, να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να σταματήσει να δικάζει πολίτες σε στρατοδικεία», τόνισε ο Λούτερ.