ΚΟΣΜΟΣ

Γέφυρες προς τη Συρία ρίχνει ο βασιλιάς της Ιορδανίας

Γέφυρες προς τη Συρία ρίχνει ο βασιλιάς της Ιορδανίας

Ο μονάρχης Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας άφησε να εννοηθεί ότι ίσως επίκειται αναθέρμανση των σχέσεων της χώρας του με τη γειτονική εμπόλεμη Συρία, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν σημειώσει σημαντικά εδαφικά κέρδη στις συγκρούσεις τους με τους αντάρτες τους τελευταίους μήνες.

«Τα πράγματα βελτιώνονται στη Συρία. Ευχόμαστε ό,τι καλύτερο», είπε ο Iορδανός βασιλιάς κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε δημοσιογράφους στο Αμάν. «Αν το θέλει ο θεός, τα πράγματα θα επιστρέψουν στην κατάσταση όπου βρίσκονταν προηγουμένως, πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στη Συρία το 2011», πρόσθεσε.

Στο αποκορύφωμα της σύρραξης στη Συρία, ο Αμπντάλα Β΄ είχε καλέσει επανειλημμένα τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να παραιτηθεί για να τερματιστεί η αιματοχυσία.

Από την άλλη, η Δαμασκός είχε καταγγείλει επανειλημμένα ότι το Αμάν υποστήριζε τους αντικαθεστωτικούς.

Η στρατηγικής σημασίας συνοριακή διέλευση Νάσιμπ ανάμεσα στη Συρία και την Ιορδανία άνοιξε εκ νέου τον Οκτώβριο, τρία χρόνια μετά το κλείσιμό της. Η Νάσιμπ θεωρείται η σημαντικότερη πύλη των δύο χωρών προς τις πλούσιες αραβικές χώρες του Κόλπου.

Μερικούς μήνες αφότου ξέσπασε η κρίση στη Συρία, τον Μάρτιο του 2011, ο Αραβικός Σύνδεσμος ανέστειλε τη συμμετοχή της Δαμασκού στις εργασίες του και την ιδιότητα του κράτους-μέλους που της αναγνωριζόταν μέχρι τότε.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr