Σύλληψη υπόπτου συνεργού νεοναζιστικής συμμορίας

Σύλληψη υπόπτου συνεργού νεοναζιστικής  συμμορίας

Έναν άνδρα 32 ετών ο οποίος κατηγορείται για συνέργεια στην δράση μιας συμμορίας νεοναζί οι οποίοι δολοφόνησαν εννέα μετανάστες και μια γυναίκα αστυνομικό  από το 2000 ως το 2007, συνέλαβαν σήμερα οι γερμανικές αρχές κοντά στο Πότσνταμ, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδία εισαγγελία.


Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στην Καρλσρούη είπαν ότι ο ύποπτος,  το όνομα του οποίου είναι  Άντρε Ε., αντιμετωπίζει δύο κατηγορίες, περί υποστήριξης  τρομοκρατικής οργάνωσης και κατηγορίες για συνέργεια σε εγκλήματα και προτροπή σε στάση κατά του καθεστώτος.

Ο νεοναζί φέρεται να είχε «στενές επαφές» με τη νεοναζιστική ομάδα Nationalsozialistischer Untergrund (NSU), που δρούσε εν αγνοία των αρχών ως την 4η Νοεμβρίου, όταν δύο από τα τρία γνωστά μέλη της σκοτώθηκαν. Η επιζήσασα Μπεάτε Τσεπ και ένας άνδρας ο οποίος παρείχε στα μέλη της NSU έγγραφα έχουν συλληφθεί.

Ο άνδρας που συνελήφθη σήμερα  φέρεται να είχε φτιάξει ένα βίντεο προπαγάνδας το 2007 «καταμετρώντας» τα θύματα, ένα εκ των οποίων απεικονιζόταν έντρομο προτού δολοφονηθεί.

Βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί έθεσαν υπό κράτηση τον Άντρε Ε. στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, στα προάστια του Βερολίνου. 

Η αστυνομία διεξήγαγε έρευνα στο σπίτι του στο Τσβίκαου, στο κρατίδιο της Σαξονίας, και σε άλλα τρία οικήματα όπου είχε ζήσει ενώ αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον του δικαστηρίου για την προκαταρκτική διαδικασία αργότερα σήμερα.

Να σημειωθεί πως το προπαγανδιστικό βίντεο, το οποίο διανεμήθηκε μεταξύ σκληροπυρηνικών νεοναζί, εντοπίστηκε  σε ένα φορητό σκληρό δίσκο στο σπίτι που χρησιμοποιούσε η συμμορία στο Τσβίκαου και εστάλη επίσης ανώνυμα στις αρχές νωρίτερα αυτό το μήνα. Χρησιμοποιούσε έναν πασίγνωστο χαρακτήρα από τα καρτούν της δεκαετίας του 1960, το Ροζ Πάνθηρα, για να προβάλει τους φόνους.