Λιβύη: Πέντε νεκροί σε νέες μάχες ανάμεσα στο νότιο τμήμα της Τρίπολης

Newsroom Newsroom

Λιβύη: Πέντε νεκροί σε νέες μάχες ανάμεσα στο νότιο τμήμα της Τρίπολης
REUTERS/Ismail Zitouny/file

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τετάρτη (16/1) σε νέες μάχες ανάμεσα σε αντίπαλες παραστρατιωτικές οργανώσεις στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας της Λιβύης, οι οποίες σήμαναν την κατάρρευση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, που συνήφθη τον Σεπτέμβριο του 2018 υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό του υπουργείου Υγείας στην Τρίπολη, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι είκοσι τραυματίστηκαν στις εχθροπραξίες.

Οι μάχες ξανάρχισαν παρά την προειδοποίηση της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη εναντίον κάθε παραβίασης της ανακωχής που κηρύχθηκε τον Σεπτέμβριο.

Από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, στις μάχες στις οποίες αναμετρήθηκαν οργανώσεις από άλλες περιοχές της δυτικής Λιβύης με οργανώσεις της Τρίπολης έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 117 άνθρωποι, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 400 και πλέον.

Η βία τερματίστηκε με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός χάρη στη μεσολάβηση του ΟΗΕ.

Όμως μια παραστρατιωτική οργάνωση από την πόλη Ταρχούνα (δυτικά), η «7η Ταξιαρχία», κράτησε τις θέσεις που είχε κυριεύσει στο νότιο τμήμα της Τρίπολης, ειδικά στην περίμετρο του ενός αεροδρομίου της πρωτεύουσας, που βρίσκεται 25 χιλιόμετρα νότια από το κέντρο της πόλης και είχε καταστραφεί το 2014, σε παρόμοια βίαια επεισόδια.

Μέσω Facebook, η Δύναμη Προστασίας της Τρίπολης, μια συμμαχία στην οποία συμμετέχουν οι ισχυρότερες παραστρατιωτικές οργανώσεις της πρωτεύουσας, ανέφερε ότι σκόπευε να «απωθήσει την επίθεση οργανώσεων πολιορκητών» διότι αυτές οι τελευταίες «δεν τήρησαν τη δέσμευσή τους να αποσυρθούν πέραν των ορίων της στρατιωτικής περιοχής της Τρίπολης».

Σποραδικά πυρά

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ακούγονταν σποραδικά πυρά σε όλο το νότιο τμήμα της πρωτεύουσας χθες, ενώ οι δρόμοι είχαν κλείσει.

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη, σε ανακοίνωσή της, «προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε παραβίασης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που συνήφθη την 4η και την 9η Σεπτεμβρίου 2018, η οποία θα απειλήσει τη σταθερότητα της πρωτεύουσας και, κάτι ακόμη σημαντικότερο, θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές και τις περιουσίες αμάχων».

«Οποιαδήποτε πλευρά αρχίσει σύγκρουση θα καταστεί πλήρως υπεύθυνη», σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Διάφορες αντίπαλες παραστρατιωτικές οργανώσεις έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα για επιρροή και κυριαρχία στην πρωτεύουσα, τον έλεγχο των θεσμών και κυρίως των πλουτοπαραγωγικών πόρων της Λιβύης, όπου επικρατεί χάος μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Οι ισχυρότερες παραστρατιωτικές οργανώσεις της Τρίπολης διαβεβαιώνουν ότι είναι πιστές στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Αλλά η κυβέρνηση δυσκολεύεται να επιβληθεί στις οργανώσεις αυτές.

Η χώρα εξάλλου παραμένει διχασμένη, καθώς στο ανατολικό της τμήμα είναι παρούσα μια παράλληλη κυβέρνηση, την οποία υποστηρίζει ο αυτοανακηρυγμένος Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved