ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων για τον Γκουαϊδό

Βενεζουέλα: Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων για τον Γκουαϊδό
Υπό πίεση ο Γκουαϊδό
Reuters

Το Ανώτατο Δικαστήριο (TSJ) της Βενεζουέλας επέβαλε την Τρίτη (29/1) απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και δέσμευσε τα περιουσιακά στοιχεία στον 35χρονο Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας.

Στον επικεφαλής του κοινοβουλίου, σε βάρος του οποίου διενεργείται προκαταρκτική έρευνα, επιβλήθηκε «απαγόρευση εξόδου από τη χώρα ως το πέρας της έρευνας» και επίσης «το πάγωμα των τραπεζικών του λογαριασμών» και η δέσμευση τυχόν άλλων περιουσιακών του στοιχείων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του TSJ Μάικελ Μορένο.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο γενικός εισαγγελέας της χώρας Τάρεκ Σάαμπ ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τον αυτοανακηρυχθέντα μεταβατικό πρόεδρο της χώρας Χουάν Γκουαϊδό, επιπροσθέτως με το πάγωμα των λογαριασμών του ηγέτη της αντιπολίτευσης και την επιβολή ταξιδιωτικής απαγόρευσης εις βάρος του.

Εμφανιζόμενος στην κρατική τηλεόραση, ο Σάαμπ ανακοίνωσε ότι ζήτησε από το Δικαστήριο «να αρχίσει προκαταρκτική έρευνα για τον κύριο Χουάν Γκουαϊδό ως αποτέλεσμα των ποικίλων βίαιων περιστατικών που ξέσπασαν στη χώρα μετά τις 22 Ιανουαρίου», την προηγουμένη της αυτοανακήρυξης του 35χρονου προέδρου της Εθνοσυνέλευσης σε ηγέτη της Βενεζουέλας.

Εν συνεχεία, ο γενικός εισαγγελέας κατηγόρησε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης ότι βοήθησε ξένες χώρες να αναμιχθούν σε εσωτερικές υποθέσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Με την βουλευτική ιδιότητά του ο Γκουαϊδό διαθέτει ασυλία από ποινικές έρευνες, η οποία μπορεί να αρθεί μόνο από απόφαση ανώτερης δικαστικής αρχής.

Λεπτά μετά την ανακοίνωση του Σάαμπ, ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος δήλωσε ότι δεν υποτιμά μια απειλή φυλάκισής του, αλλά δεν εκτιμά πως πρόκειται για «κάτι καινούργιο».

«Σε όσους βρίσκονται στην έδρα του Ανώτατου Δικαστηρίου: το καθεστώς βρίσκεται στην τελική του φάση, είναι αναπόφευκτο, και δεν χρειάζεται να θυσιάσετε τον εαυτό σας για τον 'σφετεριστή' (σ.σ. Μαδούρο) και τη συμμορία του!», αντέκρουσε με tweet του ο Γκουαϊδό.

«Είμαστε εδώ, θα συνεχίσουμε να δρούμε και να εργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr