ΚΟΣΜΟΣ

Οι 17 μήνες - «κόλαση» της 21χρονης Ειρήνης στις φυλακές του Χονγκ Κονγκ και η λύτρωσή της

Οι 17 μήνες - «κόλαση» της 21χρονης Ειρήνης στις φυλακές του Χονγκ Κονγκ και η λύτρωσή της
Όλα όσα έγιναν μέχρι την ημέρα της λύτρωσης

Αθώα έκρινε το δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ την 21χρονη Ειρήνη Μελισσαροπούλου η οποία συνελήφθη το Νοέμβριο του 2017 στο αεροδρόμιο να μεταφέρει 2,6 κιλά κοκαΐνης - Οι πρώτες φωτογραφίες 

Δεκαεπτά μήνες στην κόλαση των φυλακών του Χονγκ Κονγκ έζησε η Ειρήνη Μελισσαροπούλου μέχρι να ακούσει τη λέξη της λύτρωσης: «Αθώα».

Η Ειρήνη, που από τη στιγμή έκλεισε τα είκοσι της χρόνια, μερικούς μήνες μετά τη σύλληψή της στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ με ένα πακέτο 2,6 κιλών κοκαΐνης είχε μεταφερθεί και κρατείτο σε φυλακή ενηλίκων υψίστης ασφαλείας.

Λίγες ημέρες πριν δει ξανά το φως το ηλίου είχε μιλήσει μέσα από τη φυλακή στην τηλεόραση του ΑΝΤ1: «Ο κόσμος μου έχει συμπαρασταθεί. Κλαίω κάθε μέρα γιατί μου λείπουν ο πατέρας μου, η μητέρα μου και ο μικρός μου αδελφός που έχω να του μιλήσω καιρό. Περνάω έναν Γολγοθά, αλλά ο Θεός ξέρει ότι είμαι αθώα και περιμένω τη λύτρωση».

Νοέμβριος 2017: Η σύλληψη στο Χονγκ Κονγκ

Η είδηση της σύλληψης της 19χρονης, τότε Ειρήνης, το Νοέμβριο του 2017 είχε προκαλέσει αίσθηση: Το μοντέλο μετέφερε στο σακίδιό του κοκαΐνη αξίας περίπου 300.000 δολαρίων. Οι φωτογραφίες του ψηλόλιγνου κοριτσιού με την κόκκινη φούστα και την κουκούλα στο κεφάλι είχαν προκαλέσει ανατριχίλα.

Η οικογένεια χάνει τη γη κάτω από τα πόδια της. Οι γονείς, γνωστοί και αγαπητοί στην τοπική κοινωνία στέκονται στο πλευρό του παιδιού τους. Τα έξοδα που τους περιμένουν μπροστά τους υπέρογκα- φτάνουν να κάνουν ακόμη και έρανο-, ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου είχε αναλάβει αφιλοκερδώς την υπόθεσή της, ωστόσο έπρεπε να αναλάβουν τα έξοδα του δικηγόρου στο Χονγκ Κονγκ.

Όλο αυτό τον καιρό επικοινωνούσαν κάθε μήνα με το παιδί τους μέσω τηλεφώνου, ωστόσο όταν πήγαιναν στο Χονγκ Κονγκ δεν μπορούσαν να αγγίξουν ούτε μια φορά την κόρη τους.

Η δήλωση της αθωότητας

Τον περασμένο Ιούλιο η Ειρήνη Μελισσαροπούλου κατόπιν συνεννόησης της με διακεκριμένο ποινικολόγο στο Χονγκ - Κονγκ, δηλώνει «αθώα» για τις κατηγορίες περί παράβασης του νόμου περί ναρκωτικών κατά την εμφάνισή της ενώπιον του δικαστή στο Χονγκ - Κονγκ.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η Ειρήνη μόλις κλείνει τα 20 της χρόνια μεταφέρεται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας για ενήλικες.

Η δίκη

Η πολυαναμενόμενηδίκη δίκη ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή (08/03/2019) και η αγωνία όλων είχε χτυπήσει «κόκκινο».

Τότε, ο δημόσιος κατήγορος, στην αγόρευσή του δεν άφηνε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την έκβαση της δίκης. «Γνώριζες ότι μετέφερες ναρκωτικά στην τσάντα σου. Οι Αρχές σε υποπτεύθηκαν μόλις έφτασες από την Αιθιοπία στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ. Είχες δύο τσάντες, η μία ήταν ασυνήθιστα πιο βαριά και πιο παχιά» της είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Δεν είχες μαζί σου κανένα έγγραφο ή συνταγή γιατρού που να δείχνει ότι ήταν για νόμιμη χρήση. Από τα μηνύματα στο Facebook και στο κινητό αποδεικνύεται ότι είχες άγχος πώς θα περάσεις τους ελέγχους».

Ακολούθησε η απολογία της Ειρήνης που επανέλαβε όλα όσα έλεγε όλους αυτούς τους 17 μήνες της κόλασης.

Διαβάστε ΕΔΩ την απολογία της

Κεχαγιόγλου: «Είναι η πρώτη φορά στην καριέρα μου που είμαι πολύ χαρούμενος που διαψεύστηκα»

«Για πρωτοφανή απόφαση στα δικαστικά χρονικά του Χονγκ Κονγ σε υπόθεση με μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης», κάνει λόγο ο Έλληνας συνήγορος υπεράσπισης του 21χρονου μοντέλου, Σάκης Κεχαγιόγλου, αναφορικά με την ομόφωνη αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου.

«Είναι η πρώτη φορά στην καριέρα μου που είμαι πολύ χαρούμενος που διαψεύστηκα. Η πρόβλεψη και η δική μου και των συναδέλφων, Βρετανών και Κινέζων, ήταν πως υπήρχαν μεγάλες πιθανότητες για να καταδικαστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κεχαγιόγλου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1.

«Έγινε μια πού καλή προετοιμασία όλους αυτούς τους μήνες από την υπεράσπιση, η συνεργασία ήταν εξαιρετική με τους εδώ δικηγόρους που επέλεξε η οικογένεια. Μπορέσαμε και δημιουργήσαμε στο επταμελές σώμα των ενόρκων τις απαραίτητες αμφιβολίες, για να οδηγηθούν σε αθωωτική κρίση», σημείωσε.

«Οφείλω να πω ότι η απόφαση αυτή είναι πρωτοφανής για τα δικαστικά χρονικά του Χονγκ Κονγκ, δημιουργεί δικαστικό προηγούμενο καθώς, δεν έχει υπάρξει ξανά αθωωτική απόφαση για υπόθεση με μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης, που να έχει κατασχεθεί πάνω σε κάποιο κατηγορούμενο που τη μεταφέρει», τόνισε ο δικηγόρος.

«Επιεικείς ποινές υπήρξαν, αλλά αθωωτική κρίση ποτέ», επεσήμανε ο κ. Κεχαγιόγλου, ενώ αναφορικά με την αντίδραση της Ειρήνης, την ώρα που άκουσε την ετυμηγορία, ο συνήγορός της έκανε λόγο για «κατάρρευση από χαρά».

Ερωτηθείς για τα βασικά στοιχεία που οδήγησαν τους ενόρκους του δικαστηρίου να ψηφίσουν υπέρ της αθώωσης, ο κ. Κεχαγιόγλου απάντησε πως το νεαρό της ηλικίας, το λευκό ποινικό μητρώο, το γεγονός ότι δεν υπήρχαν δαχτυλικά αποτυπώματα ή γενετικό υλικό στο δέμα με την κοκαΐνη, η άφιξή της στο αεροδρόμιο με εντυπωσιακή αμφίεση που προκαλούσε τα βλέμματα, το μικρό χρηματικό ποσό που είχε πάνω της καθώς και η αναφορά της στο πρόσωπο που την παγίδεψε οδήγησαν σε αμφιβολίες το σώμα των ενόρκων.

Ο δικηγόρος της 21χρονης, Σάκης Κεχαγιόγλου περιέγραψε στον ΣΚΑΪ, όλα όσα έγιναν: «Η διάσκεψη των ενόρκων κράτησε 2 ώρες. Δεν το πίστευα ούτε εγώ ο ίδιος όταν άκουσα να λένε "not guilty", δηλαδή "αθώα"». Ο κ. Κεχαγιόγλου, είπε ότι εντυπωσιάστηκε από το πόσο γρήγορα αποφυλακίστηκε η 21χρονη Ειρήνη. «Μετά το δικαστήριο πήγα στα κρατητήρια και σε μια ώρα την αποφυλάκισα. Και τώρα είναι ελεύθερη στο Χονγκ Κονγκ με τους γονείς της», είπε.

«Οι στιγμές ήταν πολύ φορτισμένες. Και η Ειρήνη και οι γονείς της στο άκουσμα της ετυμηγορίας ξέσπασαν σε λυγμούς». Είπε ακόμα ότι η Ειρήνη με το που βγήκε από την φυλακή, «έπεσε στην αγκαλιά του πατέρα και της μητέρας της. Είχε να τους αγγίξει 17 μήνες γιατί δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία της Κίνας να αγγίζει ο κρατούμενος όσους τον επισκέπτονται».

«Για όλα φταίει ο φίλος μου»

Την Τρίτη, ο φίλος της, τον οποίο κατονόμασε ως τον άνθρωπο που της έδωσε τα ναρκωτικά, μίλησε στο Star channel και απάντησε σε όλους τους ισχυρισμούς της κοπέλας.

«Για όλα φταίει ο φίλος μου από τη Μυτιλήνη ρουμανικής καταγωγής», ισχυρίστηκε η Ειρήνη στην απολογία της.

«Εκείνος ο Π… μου πρότεινε να πάμε στην Αντίς Αμπέμπα και μετά στο Χονγκ Κονγκ. Μου έταξε καριέρα στο μόντελινγκ. Μου έβγαλε τα εισιτήρια. Μου έδωσε το σάκο με τα ναρκωτικά», είπε η ίδια.

Από την πλευρά του, ο άνθρωπος που κατονομάζει το μοντέλο, αρνείται τα πάντα:

«Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Από τη στιγμή που η Ειρήνη είχε φτάσει στην Αντίς Αμπέμπα είχε φύγει μαζί με τον φίλο της. Καμία σχέση με εμάς. Λόγω της οικονομικής κρίσης που είχα περάσει και εγώ δεν υπήρχε τέτοια περίπτωση να μπορώ να σηκώσω δύο άτομα τρία τέσσερα. Μου είχε πει ότι το αγόρι της είναι από εκεί και της έταξε να πάνε μαζί ένα ταξίδι. Και αφού θα πήγαινα εγώ να της έκανα παρέα να μην φοβόταν στο αεροδρόμιο στο ταξίδι. Μου είχε υποσχεθεί ότι εκεί θα την περίμενε και θα είναι εντάξει. Δεν υπήρχε περίπτωση να πάω στο Χονγκ Κονγκ μαζί της», λέει. Ερωτηθείς πότε είδε τελευταία φορά το μοντέλο, απάντησε: «Όταν είχε φτάσει στο αεροδρόμιο της Αντίς Αμπέμπα, πρέπει να είναι 10-15 μέρες πριν τη σύλληψή της».

Για τους ισχυρισμούς της, ότι αυτός της έδωσε το σακ βουαγιάζ, τόνισε: «Δεν ισχύει και δεν υπάρχει αυτή η ιστορία».

Η Ειρήνη ισχυρίστηκε ότι ο φίλος της, της έστελνε συνεχώς μηνύματα όταν προσγειώθηκε στο Χονγκ Κονγκ. «Του είχα απόλυτη εμπιστοσύνη. Αν ήξερα ότι κουβαλούσα ναρκωτικά, θα τα πέταγα μετά τον πρώτο έλεγχο», είπε στους Κινέζους.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός - Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Σαρώνει τη χώρα η νέα κακοκαρία με χιόνια, καταιγίδες και πολλά μποφόρ

Επίδομα ενοικίου 2019 - epidomastegasis.gr: Κάντε ΕΔΩ την αίτηση - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Σχετικές ειδήσεις