ΚΟΣΜΟΣ

Exxon Valdez: 30 χρόνια από την ασύλληπτη περιβαλλοντική καταστροφή, τι έχουμε διδαχθεί;

Exxon Valdez: 30 χρόνια από την ασύλληπτη περιβαλλοντική καταστροφή, τι έχουμε διδαχθεί;

Στις 24 Μαρτίου του 1989, το τάνκερ Exxon Valdez προσάραξε στον ύφαλο Blight στον Πορθμό Prince William στην Αλάσκα. Χρειάστηκαν μόλις λίγα λεπτά για να ανοίξει μια μεγάλη τρύπα στο μονό κέλυφος του τάνκερ και να χυθούν στα παρθένα νερά περίπου 40 χιλιάδες τόνοι (11 εκατομμύρια γαλόνια) αργού πετρελαίου. Το ασύλληπτο ατύχημα ήταν το χειρότερο που είχε σημειωθεί μέχρι τότε.

Κατέστρεψε περισσότερα από 1.300 μίλια ακτογραμμής, διαταράσσοντας τις συνθήκες ζωής και διαβίωσης των ανθρώπων της περιοχής και σκοτώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες πουλιά και θαλάσσια ζώα. Όλα συνέβησαν όταν ο καπετάνιος του πλοίου, Τζόζεφ Χέιζελγουντ, έφυγε από τη γέφυρα σε μια κρίσιμη στιγμή. Ο Χέιζελγουντ, είχε πιεί πέντε διπλές βότκες τη νύχτα της καταστροφής, σύμφωνα με τους μάρτυρες, και εγκατέλειψε το πηδάλιο, αφήνοντάς το στα χέρια του τρίτου αξιωματικού, Γκρέγκορι Κάζενς, ο οποίος ωστόσο δεν είχε ούτε την εμπειρία, ούτε το απαιτούμενο δίπλωμα. Η διαρροή σταμάτησε μετά από λίγες ημέρες, ωστόσο η ζημιά δεν έχει ημερομηνία λήξης.

Περισσότερα από 600.000 πουλιά, εκατομμύρια ψάρια και θαλάσσια ζώα βρήκαν ακαριαίο θάνατο, ενώ το οικοσύστημα δεν έχει ακόμη ανακάμψει. Η ζημιά για τον κλάδο της αλιείας συνεχίζεται. Αρχικά διατάχθηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο, να καταβάλει η Exxon 5 δισεκατομμύρια δολάρια για τις ζημιές, το 1994. Μια έφεση όμως της εταιρείας, το 2006, μείωσε το ποσό σε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2008, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προχώρησε σε νέα μείωση του ποσού αναφορικά με τις ζημιές στην αλιεία, κατεβάζοντάς το σε λίγο πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια.

Περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν δαπανηθεί για τον καθαρισμό της περιοχής.

Το τρομερό ατύχημα, άλλαξε τον τρόπο που αντιμετωπιζόταν έως τότε το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος, με τη δημιουργία οικολογικών ομάδων, εμπειρογνωνόνων και ομάδες αντιμετώπισης κρίσεων. Δεκάδες βιβλία έχουν γραφτεί, άλλα τόσα ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκαν, αλλά δεν φαίνεται να διδαχθήκαμε γενικά πολλά για την προστασία του σπιτιού μας, του πλανήτη και του φυσικού περιβάλλοντος.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr