ΕΛΛΑΔΑ

13η σύνταξη: Λιγότερα τα χρήματα στα ΑΤΜ για όλους τους συνταξιούχους - Δείτε γιατί

13η σύνταξη: Λιγότερα τα χρήματα στα ΑΤΜ για όλους τους συνταξιούχους - Δείτε γιατί
EUROKINISSI

Σοκαρισμένοι στέκονται μπροστά στα ATM οι συνταξιούχοι που πήγαν να εισπράξουν την 13η σύνταξη η οποία κατατέθηκε σήμερα σε χιλιάδες δικαιούχους. Και αυτό γιατί πολλοί είναι εκείνοι που βρήκαν μικρότερο ποσό από εκείνο που είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε ποσοστό.

Η Χ.Μ. συνταξιούχος που επικοινώνησε με το newsbomb.gr αντί των 350 ευρώ περίπου που έπρεπε, σύμφωνα με τους πίνακες να λάβει, δηλαδή το 50% μιας και η σύνταξή της είναι 690 ευρώ, βρήκε στο λογαριασμό της 284 ευρώ. «Δεν ξέρω αν έγινε λάθος ή κάτι άλλο, ξέρω ότι άλλο περίμενα και άλλο βρήκα» σχολιάζει.

Η αιτία που οι συντάξεις είναι κουτσουρεμένες είναι ακριβώς διότι είναι συντάξεις και υπόκεινται σε κρατήσεις!

Μάλιστα και η τροπολογία που ψηφίστηκε κάνει λόγο για ακαθάριστα ποσά.

Επί του μικτού ποσού που δικαιούται κάθε συνταξιούχος γίνονται κρατήσεις, ειδικότερα 20% ως παρακράτηση φόρου και 6% εισφορά ασθενείας. Εξαιρούνται της παρακράτησης όσοι βρίσκονται στο μηδενικό φορολογικό συντελεστή, επειδή έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα.

Πχ. συνταξιούχος που λαμβάνει μικτή κύρια σύνταξη 720 ευρώ θα λάβει μικτή 13η σύνταξη 360 ευρώ. Σε αυτήν θα γίνει παρακράτηση φόρου 20% και εισφορά ασθενείας 6% και θα λάβει καθαρά περίπου 270-280 ευρώ. Αυτά θα βρει πιστωμένα στον λογαριασμό του ο κάθε συνταξιούχος.